Минулого тижня у Монсі (Бельгія) відбулась важлива подія — 10-й Міжнародний саміт міст та регіонів. Він тривав 18-19 березня. Серед учасників мери, депутати, міністри, керівники провідних європейських компаній та міжнародних орга­нізацій 59 країн світу. Загалом 3500 учасників. У складі української делегації — представники 24 громад, серед яких і Вінниця.

Під час саміту порушувалися теми, які стосуються безпосередньо всіх цивілізованих регіонів та міст Європи: демократія, сталий розвиток, майбутнє Європейського Союзу та його розширення, необхідність забезпечення соціальної, економічної та територіальної єдності, а також подолання наслідків війни росії проти України — подальше відновлення нашої держави та впровадження реформи децентралізації.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов взяв участь у круглому столі для українських регіонів та міст у співпраці з організаторами саміту. Йшлося про важливість співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю під час війни та після — в процесі відновлення та розвитку місцевих громад. Він зустрівся з партнерами з Нансі, Діжона, колегами з міжнародних орга­нізацій, а також спілкувався з Президентом Європейського комітету міст та регіонів Вашку Алвеш Кордейру.

Окрема сесія саміту була присвячена Україні: війна з росією, реформа децентралізації, повоєнне відновлення громад та реалізація соціальних проєктів за допомогою міжнародних партнерів.

«Він має авторитетний голос у сфері європейської політики та займає чітку позицію з підтримки України і на всіх майданчиках відкрито говорить, що розв’язана росією війна та авторитарний режим ставить під питання демократичні цінності Європи та її базові принципи, засновані на прогресі та людських цінностях», — розповів міський голова на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Сергія Моргунова, саміт став важливою подією для кожної територіальної громади України під час війни.

«Децентралізований підхід України щодо відновлення після нашої Перемоги — це саме ті механізми та рекомендації, які наразі Комітет регіонів та міст напрацював з точки зору підтримки цього процесу. Дискусії під час саміту дали розуміння різних процесів та глибини тих викликів, які нас очікують попереду. Пошук партнерських відносин з різними територіальними громадами країн Європи — це теж не менш важливо. До прикладу, Вінниця за два роки офіційно затвердила партнерство та побратимство з чотирма містами: Мюнстер, Карлсруе, Нансі та Вентспілс. І це дає конкретні результати, зокрема в контексті експертної допомоги та реалізації різних програм в частині критичної інфраструктури, со­ціальної підтримки, охорони здоров’я та освіти. Тому такі майданчики дають можливість для комунікації, визначення стратегічних напрямків відбудови та відновлення нашої держави та кожної територіальної громади зокрема», — сказав Сергій Моргунов.

Також під час саміту відбулась зустріч представництва української робочої групи з колегами з Американської торгово-промислової палати в ЄС, де обговорювали можливості співпраці з вінницьким бізнесом зокрема.

«З деякими асоціаціями та представництвами європейських структур ми обговорювали можливості подальшої співпраці в частині сталого розвитку та партисипації. Це багатогранна робота, яку потрібно системно відпрацьовувати. На саміті ми бачимо чимало організацій та програм, які працюють в різних напрямках, і нам важливо знайти точки дотику, щоб отримати конкретний практичний результат з реалізації тих чи інших проєктів», — додав Сергій Моргунов.

Делегація з Вінниці презентувала європейцям потенціал нашої громади.

Щоб презентувати Вінницю на Європейському саміті у Бельгії, делегати підготували промоційний стенд громади. Завдяки цьому іноземці, серед яких було чимало представників міжнародних організацій та місцевих адміністрацій, мали змогу більше дізнатися про Вінницю, її участь у міжнародних європейських програмах, про економічний профіль громади, а також пріоритети розвитку — економічна стійкість, демократичне врядування, сталий розвиток та залучення інновацій, а також доступність та безбар’єрність.

За словами директорки КП «Інститут розвитку міст» Янни Чайковської, Вінниці вдалося налагодити дипломатичні зв’язки з різними політичними діячами та представниками міжнародних організацій. Метою комунікації є подальша співпраця та реалізація спільних проєктів, в яких зацікавлена не лише наша громада, а й європейці.

«Насамперед це політична подія найвищого рівня, де зібрались представники всіх куточків Європи, є також колеги з Єврокомісії та Європейської Ради. Всі вони тут, щоб задекларувати і показати важливість комунікації в межах європейської сім’ї. Саміт важливий для кожного міста та регіону Європи, зокрема в контексті децентралізації. Європейські міста ухвалюють рішення самостійно, дають вибір своїм мешканцям у багатьох питаннях — це те, чому ми вчимося. Україна бажає отримати більше підтримки від наших європейських колег, і тут знову ж таки постає питання децентралізації, аби допомога йшла не лише на рівні урядовому, а й на рівні міст, які безпосередньо працюють з громадою, налаштовують та будують процеси подальшого відновлення», — зазначила вона.

Один з учасників саміту — депутат міської ради м. Друскінінкай (Литва) Костянтин Речко кілька років тому побував у Вінниці і був радий бачити представництво нашого міста на цій події.

«Вінниці важливо бути представленою тут, Вінниці важливо говорити про себе Європі. На прикладі таких міст, як Вінниця, європейці можуть побачити, що Україна не повертається до Європи, Україна завжди належала до європейських культурних просторів», — сказав він.

Сергій ГОДУН