Ми вирішили поспілкуватися з Володимиром Прокопчуком, директором Вінницького Хабу МХП та більше дізнатися про програму.

– Володимире, розкажіть, будь ласка, що це за програма?

– МХП запустила комплексну програму підтримки військових та їхніх сімей: від мобілізації до реінтеграції у цивільне життя.

Спрямована на співробітників та жителів громад, де присутні виробничі потужності міжнародної компанії у сфері харчових та агротехнологій МХП.

З весни 2022 року програма підтримує захисників та їхні родини під час служби та після повернення з війни. Йдеться про гуманітарну допомогу військовим частинам, лікування і реабілітацію, юридичну та психологічну підтримку, соціальну реінтеграцію та професійну адаптацію. Системно працює Центр із взаємодії з військовими та ветеранами, а також безкоштовна гаряча лінія, яка доступна 24/7.

Інклюзивне відновлення громадянського суспільства потребує комплексного та системного підходу. Додатково підтримкою військових займається понад 30 людей крос-функціональної команди, яка об’єднує представників HR, КСВ, департаменту безпеки, охорони праці, психологів, юристів та спеціалістів із питань здоров’я та реабілітації, а також профе­сійного навчання. Запустили цілодобову гарячу лінію

«МХП Поруч» відзначили міжнародною нагородою International Business Culture Award як найкращу ініціативу КСВ. Оцінювало журі, у складі якого понад 50 світових бізнес-лідерів.

З початку повномасштабного вторгнення в компанії мобілізовано понад 2900 працівників МХП, з яких 280 уже повернулися до роботи. У Вінницькому Хабі МХП на захист Батьківщини стало 150 співробітників, 16 працівників уже ветерани. Кожному військовому колезі компанія щомісячно виплачує матеріальну допомогу в розмірі зарплати; здійснює медичний супровід у разі поранення. Працюємо з родинами: допомагаємо їм у розв’язанні побутових питань, якщо є безвісти зниклі, то сприяємо в пошуку. Також закриваємо запити підрозділу, у якому служить працівник, і турбуємося про родину. За потреби надаємо медичний супровід, психологічну підтримку та матеріальну допомогу.

Щодо програми «МХП Поруч», то вона діє не лише для працівників, а й для членів їхніх родин, наших орендодавців та жителів громад, де присутні потужності підприємства.

У чому особливість програми?

– Вона спрямована на забезпечення комплексної підтримки в адаптації, юридичних питаннях, професійній підготовці/рескілінгу, психологічній та медичній реабілітації, у розвитку соціальних зв’язків.

Окрім того, створили Центр із взаємодії з військовими та ветеранами — як системне і комплексне рішення. Рушійна сила в ньому — координатори. Зараз їх 15 й вони щодня надають індивідуальний супровід. У Вінницькому Хабі МХП працює 4 координатори. Вони підтримують зв’язок зі всіма ветеранами: як працівниками, так і пайовиками та жителями громад, де є наша присутність. У штаті МХП є також психологи, вони надають кваліфіковану допомогу. Кожен з них пройшов спеціальне навчання, адже кожна ситуація — унікальна, тому й підхід до її розв’язання має бути індивідуальним.

Родина — перше місце, куди повертаються захисники і захисниці. Тож тримаємо зв’язок із рідними військових, ветеранів та тими, хто чекає близьких з війни.

Залишаємося поруч із сім’ями загиблих та зниклих безвісти: виплачуємо матеріальну допомогу, надаємо правову підтримку в пошуках й отриманні пільг від держави.

Ми — партнер громад у підтримці військових, ветеранів та їхніх родин, адже підтримуємо розвиток у громадах ветеранських просторів, реабіліта­ційних центрів, підприємництва серед ветеранів та їхніх сімей. Зокрема: спільно зі стратегічним партнером БФ «МХП - Громаді» підтримуємо грантові конкурси для підприємців-ветеранів та їхніх родин, такі як: #Варто «РобиТИ своє», «Роби своє», «Роби своє з Kurator», «Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їх родин від ідеї до реалізації на Вінниччині» та інші;

забезпечили відкриття реа­білітаційної зали в Миронівській лікарні відновного лікування, де захисники можуть безкоштовно проходити лікування та реабілітацію.

Компанія МХП — одна з перших в Україні сформувала методологію та почала впроваджувати комплексну програму підтримки захисників у себе на підприємствах.

За підтримки МХП створили 2 посібники про адаптацію ветеранів в організаціях: один спільно з ACMP Ukraine, інший — із Мінекономіки та Korn Ferry. Це допоможе іншим бізнесам різних масштабів сконструювати власні програми реадаптації та реінтеграції.

Про які випадки реінтеграції ветеранів можете розповісти?

– У нас на виробничому підрозділі Гайсин працює Микола Гереженко. Він — учасник АТО, з початком повномасштабного вторгнення знову пішов захищати Батьківщину — добровольцем. Йому та іншим бійцям ми неодноразово допомагали: купували бронежилети, плівку для бліндажів, автомобіль тощо. Була й інша допомога.

Восени 2022 року Микола з іншими захисниками визволяв Сіверськ, де й потрапив під обстріл фосфорними бомбами. Чоловік обпік легені. Побратими змогли доправити його до лікарні. Він майже тиждень був у комі, тривалий час перебував у реанімації. Прогнози лікарів були невтішні. На щастя, їм вдалося врятувати йому життя.

Розуміючи, що на підсобні роботи він не зможе піти, раніше він там працював, тому ми для нього створили нове робоче місце — завідувач господарського відділу виробничого підрозділу? Гайсин.

Ми постійно тримаємо зв’язок з усіма нашими мобілізованими працівниками. До речі, коли треба, надаємо допомогу не лише їм, але і їхнім побратимам. Робимо все можливе, аби підтримати бійців та пришвидшити Перемогу.

А чи є запити від пайовиків?

– На днях до нас звернувся наш пайовик із Липовеччини. Він теж уже ветеран. Каже, що потребує реабілітації, то наші координатори відразу взяли в роботу його звернення. Нині ведуться перемовини з медичними установами. Добираємо йому саме ті, які зможуть допомогти цьому чоловіку. До того ж у процесі розмови виявилося, що йому потрібний ще й юридичний супровід. Звісно, що наші юристи прийдуть на допомогу цьому пайовику. Ми надаємо повний пакет послуг ветеранам. Йдемо також у партнерство з органами державної влади та місцевого самоврядування, щоб забезпечити військовим, ветеранам та їхнім сім’ям умови для реінтеграції в рідних містах і селах.

До кого ветерани можуть звертатися?

– Як про це вже йшлося, є Центр взаємодії з військовими та ветеранами. Координатори Центру організовують роботу з ветеранами, забезпечують відповідний супровід наших захисників під час служби та після неї, допомагають членам їхніх родин. Звернувшись до них, кожен отримає повний спектр послуг. Нижче зазначу їхні контакти.

Контакти координаторів Вінницького Хабу МХП:

Олександр Канарський

Провідний координатор із взаємодії з військовими та ветеранами у Вінницькому регіоні.

Телефон: 380(50) 314 70 49

Відповідає за підприємства: Філія ВКВК ТОВ «Вінницька птахофабрика», «Біогаз Ладижин», Філія «Комунальний комплекс».

Світлана Пашковська

Координаторка із взаємодії з військовими та ветеранами ре­гіонального центру логістики (Ладижин) та ПрАТ Зернопродукт (окрім Хмільницького виробничого підрозділу).

Телефон: 380(50) 445 81 56

Владислава Дмитришина

Координаторка із взаємодії з військовими та ветеранами. Відповідає за «Агрокряж», Хмільницький ВП ПрАТ «Зернопродукт МХП» та елеватори МХП на Вінниччині (Калинівський, Шпиківський, Вендичанський та Соколівський).

Телефон: 380(97) 295 63 61

Михайло Бондаренко

Координатор із взаємодії з військовими та ветеранами птахокомплексу та переробного комплексу ТОВ «Вінницька птахофабрика».

Телефон: 380(96) 442 05 81.

Андрій ВЛАСЕНКО