Помічники ветеранів працюють у Вінниці з жовтня 2023 року. 12 фахівців за принципом «рівний — рівному» консультують ветеранів, учасників бойових дій, членів їхніх родин та сім’ї загиблих, зниклих безвісти воїнів. Одним із таких спеціалістів є Андрій Паляниця — військовий, який воював з перших днів оголошення АТО, отримав травму та був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Колись Андрій мріяв про військову службу. Живучи у Херсоні, тоді ще юний 19-річний хлопець взяв академвідпустку з уні­верситету, щоб вступити до лав українського війська. Це було у 2013 році. Доля склалася так, що Андрій став одним із перших, хто поїхав у Донецьку та Луганську області, навіть ще до офі­ційного оголошення Антитерористичної операції. Тоді не знали, з яким ворогом будуть мати справу. За словами Андрія, все стало зрозуміло під час другої ротації: на нашу землю прийшли росіяни, і це — професійні військові.

На службі Андрій перебував близько року. У бою отримав складне поранення. Згадує, що тоді лікарі не давали гарантії, що він буде жити. Чоловіку довелося пройти довге лікування та реабілітацію, яка триває й досі. За свої бойові заслуги Андрій отримав орден «За мужність» III ступеня.

Після поранення Андрій повернувся до Херсона. Отримав житло, працював у військовій частині 3056 Нацгвардії на посаді інспектора групи по роботі з особовим складом. Брав участь у ветеранських громадських організаціях, після поранення закінчив університет за спеціальністю «Соціальна робота».

У Херсоні Андрія і застало повномасштабне вторгнення. Обставини склалися так, що чоловік опинився у Вінниці, влаштувався на роботу у Муніципальній варті. А ще у нашому місті Андрій знайшов своє кохання.

«Саме дружина побачила оголошення про початок пілотного проєкту «Помічник ветерана». Завдяки їй я потрапив на цю роботу», — згадує Андрій Паляниця.

Тепер Андрій Паляниця знову працює з військовими. Завдання помічника ветерана — проконсультувати війсь­ковослужбовців, ветеранів, членів їхніх родин, надати інформаційну підтримку, а разом із тим — просто щиро підтримати. При цьому Андрій працює не тільки на своєму робочому місці в офісі соціального спрямування, але й їздить по медзакладах, де лікуються Захисники, ортопедсервісах, навідує військових, які є клієнтами протезного підприємства.

«Коли військові пройшли перший етап лікування, постає питання про оформлення документів. Тут і допоможе помічник ветерана. Насправді дуже багато нюансів потребують нашого роз’яснення: питання, які стосуються відпусток, військово-лікарських комісій. Ми розповідаємо, які потрібно мати документи, що запросити з військової частини. Хлопцям зазвичай залишаємо свої контакти, щоб вони могли зателефонувати. Якщо виникають питання, ми завжди на зв’язку», — розповідає Андрій Паляниця.

До помічника ветерана звертаються також за консультацією зі встановленням статусу учасника бойових дій, ветерана, члена сім’ї загиблого, різних довідок, муніципальних та державних пільг, оформлення пенсій, встановлення інвалідності. За словами помічника ветерана Андрія Паляниці, наразі найчастіше звертаються за консультацією щодо оформлення пільг на комунальні послуги.

А ще, окрім оформлення документів та інформа­ційно-консультаційних послуг, для клієнтів помічника ветерана важлива психологічна підтримка та спілкування. За словами помічника ветерана Андрій Паляниці, іноді буває так, що люди приходять налаштовані агресивно, бо очікують неприємні бюрократичні процедури. А коли чують, що Андрій теж військовий, отримав поранення, то починають ставитися як до «свого» і тоді співпраця складається вдало.

«Помітно що люди йдуть від нас задоволені. Бо бачать в нас рідну душу», — підсумовує Андрій Паляниця.

Нагадаємо, «Помічник ветерана» — це пілотний проєкт Міністерства у справах ветеранів, у якому бере участь Вінницька область. У Вінниці помічники ветеранів працюють у Прозорих офісах соціального спрямування за адресами:

  • просп. Космонавтів, 30 (другий поверх);
  • вул. Замостянська, 7 (другий поверх);
  • вул. Брацлавська, 85.

Соломія МАЛЬВА