ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8.07.2010 (із змінами та доповненнями) фізичні особи – підприємці звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі платники єдиного внеску; особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

А саме, наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяль­ність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяль­ність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Звільняються і члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

УВАГА! Всі перераховані категорії платників звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ВАЖЛИВО, що законодавчою нормою визначено дві умови звільнення платника від сплати єдиного внеску: це наявність у особи статусу пенсіонера за віком або інваліда та факт отримання відповідно до закону пенсії або соціальної допомоги, — наголосила Таїса Глімбоцька, завідувачка сектору пресслужби обласного управління ДПС. — Відтак, фізичні особи — під­приємці, яким призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону №2262, не є пенсіонерами за віком і повинні нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах.

Ірина Зонова