Про це йдеться у заяві Міністерства молоді та спорту України.

У Мінмолодьспорту наголосили, що країни-агресори використовують спортсменів для поширення своєї пропаганди, адже громадянство – це символ згоди між людиною та державою.

💬 Ми розглядаємо спортсменів, які мають російське чи білоруське громадянство, які відверто не засудили агресію рф проти України, як агентів гібридного впливу.

Відсутність публічної позиції щодо війни в Україні є недостатнім критерієм для отримання статусу нейтрального індивідуального атлета громадянами рф та рб, які мають намір брати участь у міжнародних спортивних заходах, – йдеться у заяві.

Міністерство підтримує справедливу заяву Міжнародного олімпійського комітету (МОК), який засуджує спроби росії організувати так звані «Ігри дружби».

💬 Факт створення та фінансування російським урядом так званої «Міжнародної асоціації дружби» та проведення так званих літніх та зимових «Ігор дружби» – це прямий доказ, що росія намагається створити власну альтернативу МОК, а також власну альтернативу Олімпійським іграм.

Ми розцінюємо вказані спроби російського режиму як загрозу міжнародному спортивному руху та інструменти гібридної війни проти цивілізованого світу з метою зруйнувати світовий порядок, – наголосили у Мінмолодьспорту.

Міністерство закликає відсторонити спортсменів, які мають російське чи білоруське громадянство, від участі у будь-яких міжнародних змаганнях, зокрема від участі в Олімпійських іграх, у будь-якому статусі.