У. Гарвардському університеті обрали українського журналіста-розслідувача, редактора проєкту «Наші гроші» Юрія Ніколова лауреатом цьогорічної премії Луїса М. Лайонса за сумління та чесність у журналістиці. Про це йдеться на офіційному сайті Фонду.

Як відзначили Німанські стипендіати, журналіст показав, що незалежна журналістика на сторожі суспільного блага можлива «навіть у країні, в якій ведеться війна, де засоби масової інформації діють під жорсткими обмеженнями та де висвітлення корупції в уряді є особливо чутливим».

«Гучні корупційні розслідування Ніколова щодо ймовірних хабарництв в українській армії проливають світло на важливість звітування контролюючих органів навіть у найжахливіших обставинах. З великим особистим і репутаційним ризиком, матеріали Ніколова вимагали відповідальності за використання державних коштів, навіть коли його країна продовжує боротися з вторгненням Росії», — прокоментували стипендіати свій вибір.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Ніколов зазначив, що пресреліз Фонду і перелік попередніх лауреатів премії свідчить про те, що її присуджують не за конкретний журналістський матеріал, а за сукупний результат, який призвів до змін.

«Зміни, яких ми досягли в закупівлях і сфері боротьби з корупцією, вражають навіть мене. Справді, ми ніколи в історії ще не були такими ефективними як сьогодні. Ми витягнули НЕзбройні закупівлі військових в Prozzoro і лише за 2023 рік зекономили держбюджету 8 мільярдів гривень на харчах за оцінкою Рахункової палати. Зараз боремось за публікацію будівельних кошторисів, бо там точно буде корупційна мекка», — сказав журналіст.

На думку Юрія Ніколова, він та команда проєкту «Наші гроші» є «лише маленькою частиною цих змін». Журналіст переконаний, що всі зрушення на рівні законів і кадрових змін стали можливі завдяки Центру протидії корупції.

«Головне — це премія не мені, а всім нам», — додав він.

Премію імені Луїса М. Лайонса заснували у 1964 році на честь куратора Німанської фундації, який вийшов на пенсію того ж року після чверті століття керівництва цією установою. Лайонс був рішучим захисником свободи преси. Будучи куратором Фонду Німана, він урізноманітнив клас стипендіатів, включивши до нього жінок, представників меншин та міжнародних стипендіатів. Нагорода присуджується за прояви сумління та доброчесності з боку окремих осіб, груп чи інституцій у сфері комунікацій.

Минулого року премією відзначили іранських журналісток Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммеді за створення сміливих журналістських матеріалів про проблеми в Ірані, що стосуються жінок, зокрема про смерть 22-річної Махси Аміні.