До чого тут складні нюанси пасхалії?

Цього року розрив між католицьким Великоднем і православним суттєвий. Християни західного обряду святкують 31 березня, а східного – більш як на місяць пізніше, 5 травня. Але чому склалась така традиція?

В основі цього лежить пасхалія. Тобто метод обчислення дати Пасхи. Чому перехід ПЦУ та УГКЦ на новий церковний календар ніяк не вплинув на святкування Великодня.

Християнський великдень тісно пов’язаний із юдейським Песахом, адже саме під час його святкування відбулись події Страсного тижня, Христос був розіп’ятий та воскрес. В юдейському календарі свято починається ввечері з 14 на 15 число місяця нісана, який за сонячно-місячним календарем юдеїв припадає на березень-квітень. Спочатку дату Великодня обчислювали, орієнтуючись по ньому.

Але на початку IV століття християни вирішили розробити власну систему визначення дати Великодня. Цей метод отримав назву пасхалія. Він прив’язує святкування Воскресіння Христа до першої повні після весняного рівнодення.

На сьогодні існує дві пасхалії – александрійська та григоріанська. Александрійська була прийнята під час першого Вселенського собору в Нікеї 325 року. Вона призначає Великдень на першу неділю після повні, яка йде за весняним рівноденням. Однак, якщо обчислене таким чином свято збігається з Песахом, то його переносять на тиждень пізніше. Ця пасхалія була прив’язана до юліанського календаря, який на той момент був у вжитку.

Але у 1582 році папа Григорій XIII запровадив новий, більш точний календар. А разом з ним і запровадив нову пасхалію. Зараз нею користуються християнські церкви західного обряду – католики та протестанти. Східні християни користуються олександрійською, яка більше корелює з юдейським підходом.

Попри те, що з 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на календар, максимально наближений до григоріанського, пасхалії зміни не торкнулись. Зараз у нас діє новоюліанський, а не григоріанський календар.

Його ключова відмінність – це саме метод обчислення дати великодніх свят. Він зберігся таким ж, як і був. Тому православний Великдень досі до певної міри синхронізується з Песахом.