У кожної української господині стоїть кілька десятків банок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація – це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років. Втім, варто бути обачними і слідкувати за якістю своїх консервів, щоб не отруїтися. То скільки часу можна зберігати консервацію, коли варто викидати соління, як правильно зберігати домашні заготовки.

Якщо дотримуватися всіх правил зберігання домашніх заготовок, тоді консервація зберігається у відмінному стані від 2 до 5 років. Термін її придатності залежатиме від способу приготування і самого продукту.

Наприклад, якщо це мариновані овочі, соуси, лечо, то їх можна зберігати 2 роки. А якщо це ягідний компот з кісточками, то його термін придатності значно менший, бо з часом смак лише погіршуватиметься.

Компоти й варення, які приготовані з кісточками зберігаються не більше 8 місяців. Якщо зберігати такі продукти довше, то в них може утворитися амигдалін, який згодом перетворюється на токсичну синильну кислоту.

Консервовані гриби можна зберігати не більше 12 місяців.

Якщо на банках здута кришка, сама консервація має підозрілий запах, скаламутнів чи став густим розсіл, тоді продукт не можна вживати і варто викинути.