Ще раніше, як пригадують вінницькі старожили, на воді проти Бригантини був облаштований танцмайданчик. Грав духовий оркестр, пари кружляли, світло ліхтариків по периметру відбивалось у Бугу… Романтика, краса! А чого варті старовинні гранітні тримаршеві сходи, які спроектував Григорій Артинов? А будинок грецького купця Кумбарі?

Зараз тут гарний парк, де гуляють матусі з колясками, бігають спортсмени, відпочивають сім’ї з дітьми. Поряд пляжі Кумбари, «Хімік». Особливу ауру створює православний храм на території півострова. Тож не дивно, що все, що робиться на Бригантині, викликає прискіпливу увагу жителів міста.

– Робітники в оранжевих жилетах випилюють дерева, знищують прекрасну зелену зону для прогулянок! — тривожно телефонували вінничани в редакцію 19 березня. — Що це за вандалізм! Може, влаштували на Бригантині лісозаготівлю, бо зараз дрова в ціні? Чи готують майданчик під чергову комерційну забудову? Місце ж там золоте, видно, хтось око поклав!

У департаменті комунального господарства і благоустрою Вінницької міськради лаконічно повідомили, що територія Бригантини розділена і здана в оренду кільком орендарям. Один з них недавно оформляв дозвіл на знесення аварійних дерев, комісія обстежила територію і дійсно виявила сухі, трухляві тополі, які могли б впасти. Дозвіл орендарю на санітарну чистку зелених насаджень був виданий.

– Дерева сохнуть, бо в минулі зими на Бригантину вивозили кучугури брудного снігу, змішаного з хімікатами! — категорично заявили мешканці сусідніх будинків. — Ми бачимо, що міська влада, по суті, безжально ставиться до цієї перлини Вінниці. Але ми мовчати не будемо!

На сьогоднішній день Бригантина завалена стовбурами спилених дерев, купами зрізаного чагарника, бетонними плитами, будматеріалами… Про забудову не повідомляють, але очевидно, що цієї весни зелені і свіжого повітря тут стане набагато менше.