Вінницьке державне науково-виробниче підприємство «Геосистема» займається розробкою та виготовленням аерознімальних комплексів для літакових сканерів Повітряних сил ЗСУ, які не мають аналогів в Україні і здатні конкурувати на міжнародному рівні. ДНВП «Геосистема» знаходиться в управлінні Держгеокадастру і Міністерства аграрної політики України.

– На Сході йде війна, Крим анексований, умови нашої роботи ускладнились. Втім, дохід від реалізації продукції «Геосистеми» за 2016 рік склав 21,6 млн грн., за 2017-й — 21,5 млн грн. Відповідно сплачено податків та зборів 5 млн 621 тис. грн. та 6 млн 332 тис. грн., середня зарплата на підприємстві склала 9386 грн./міс. і 9790 грн./міс. Ніяких заборгованостей ми не маємо, — від імені колективу звернувся у редакцію Валерій Сечко, голова ради трудового колективу ДНВП «Геосистема». — У 2016-2017 роках підприємство виконувало вісім замовлень для Міноборони. Розробили та встановили на аерофотознімальних літаках засоби оптико-електронної розвідки та цифрової аерофотозйомки. У військові частини поставлені сучасні цифрові станції та технології для дешифровки та обробки цифрових знімків. Сьогодні проводимо дослідно-конструкторські роботи зі створення цифрових аерознімальних комплексів для переоснащення бойових реактивних літаків. Це пріоритетне завдання, яке контролюється Міноборони, Генштабом та Радою національної безпеки і оборони України.

Проте… Як вважає колектив ДНВП «Геосистема», протягом останніх трьох років державні посадові особи вищої ланки доводять ДНВП «Геосистема» до банкрутства, щоб потім приватизувати його за безцінь. Можливо, створити замість нього будмайданчик для чергового торгівельно-офісного центру або комерційної житлової забудови.

Про це свідчить «епопея» з продовженням трудових контрактів з директором нашого підприємства Віктором Маловим. Перша спроба відбулась у 2015-му, коли київські можновладці в обхід законної процедури намагались поставити «на директорство» потрібну людину, лояльну до забаганок замовників. Колектив і громадськість категорично були проти, і ця афера не вдалась!

Директор ДНВП «Геосистема» Малов був допущений до конкурсу, визнаний переможцем, і з ним був переукладений контракт. Під його керівництвом у складних умовах, які були в державі, підприємство повністю виконувало фінансові плани.

Але з 22 березня 2017 року Держгеокадастр не видавав наказів про звільнення директора Малова або призначення керівником іншої особи, не проводив з Маловим розрахунку, а звернувся до Вінницького міського суду з надуманими позовними вимогами. Лише наприкінці 2017-го була затверджена мирова угода, контракт з Маловим був переукладений. На жаль, системні дії, скеровані на фактичне знищення підприємства та його трудового колективу, продовжились.

На нараді 2 березня 2018 року у Держгеокадастрі слухали звіт Малова. Але його доводи та зроблений ним ґрунтовний аналіз фінансово-господарської діяльності «Геосистеми» залишились поза увагою директорів департаментів Держгеокадастру та привели до хибного висновку про незадовільну роботу підприємства. Звучали заяви типу: «Війна війною, але прибуток понад усе! Ніхто не зобов’язував Малова укладати договори з Міноборони для забезпечення обороноздатності держави. Треба було шукати інших контрагентів, які б давали прибуток!»

Реально з 2015-го і до сьогодні жоден з посадовців Держгеокадастру не приїхав у Вінницю на ДНВП «Геосистема», не розібрався в роботі, в замовленнях. Це справжнє знущання! Колектив лихоманить, люди вважають, що проти них і керівництва підприємства ведеться нечесна підкилимна гра.

Така позиція посадових осіб Держгеокадастру та Міністерства аграрної політики штучно створює напружену обстановку в колективі. Вона негативно впливає на якісне та своєчасне виконання поставлених завдань і, врешті, приведе до скорочення робочих місць, зменшення податків. Як наслідок, Україна змушена буде купувати необхідне обладнання за кордоном за валюту.

Трудовий колектив ДНВП «Геосистема» звертається до Вінницької ОДА, Вінницької облради, до обласного управління СБУ і прокуратури Вінницької області з проханням допомогти у скрутній ситуації, в яку штучно загнали ДНВП «Геосистема».