Станом на сьогодні загальна сума державного боргу України досягла 5,5 трильйонів гривень, або 145 мільярдів доларів, що еквівалентно приблизно 160 тисячам гривень, або 4000 доларам заборгованості на кожного громадянина.

Більшу частину цього боргу, а саме близько 101 мільярд доларів, становить зовнішній борг, розподілений між усіма українцями, виходить сума близько 2800 доларів на особу. Втім, це не означає, що ці кошти потрібно віддавати відразу.

Згідно з державним бюджетом на 2024 рік, на обслуговування державного боргу планується спрямувати 606,5 мільярда гривень. Відповідно, частка виплат на кожного громадянина складе близько 16,7 тисячі гривень або 410 доларів, виходячи з курсу 40,7 гривні за долар.

Цього року заплановано виплатити 421,6 мільярда гривень за внутрішнім боргом та 184,9 мільярда гривень (або 4,5 мільярда доларів) за зовнішнім. Так, враховуючи лише зовнішній борг та виходячи з того, що внутрішній держборг є боргом перед самим собою, на кожного українця припадатиме близько 5000 гривень або 125 доларів.

На сьогодні, загальна сума виплат за зовнішнім боргом складає 4,5 мільярда доларів, що є заборгованістю перед приватними інвесторами за євробондами, за якими можливе оголошення дефолту. Проте існує ймовірність, що уряд може домовитися про відстрочку цих платежів, що зменшить негайний фінансовий тягар для держави в цьому році.

Нагадаємо, українська влада та місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли угоди щодо третього перегляду кредитної програми «Механізм розширеного фінансування» (The Extended Fund Facility, EFF). Зокрема, МВФ розгляне питання щодо надання Україні нового траншу в розмірі близько $880 млн. Для цього Україна виконала всі структурні маяки та кількісні критерії ефективності, крім одного: незначне недотримання нижньої межі податкових надходжень через блокування кордонів.