На це нам відведено цілих 9 місяців.

– Реформатори пообіцяли, що відтепер все буде по-новому. Але як? Запитань назбиралося чимало. А відповісти на них погодилася завідуюча амбулаторією сімейної медицини ЦПМСД №3 Олена Линдюк.

– Олено, найперше запитання, звичайно, куди йти і з чого починати?

– Для того щоб обрати лікаря, перше, що потрібно, це визначитись, кого ви хочете обрати. Тим, хто вже визначився з вибором, необхідно після першого квітня прийти в ЦПМСД, а їх у нас у Вінниці 5, з паспортом, ідентифікаційним кодом та, бажано, з мобільним телефоном до обраного лікаря. Раджу попередньо зателефонувати на рецепшен, щоб записатись на прийом або отримати інформацію про інший час, який буде відведено для оформлення декларації. Це розвантажить амбулаторний прийом і не створить черг. Дані паспорта і коду – це обов’язкові поля в декларації при складанні угоди між лікарем і пацієнтом, адже буде існувати єдина база пацієнтів по всій Україні і для виключення дубляжу обов’язково потрібний код. А мобільний телефон потрібний для смс-підтвердження реєстрації.

– Як бути іногороднім та іноземним студентам? Заробітчанам? Хто має піклуватися про їхнє здоров’я?

– Студенти очної форми навчання мають реєструватися там, де вони навчаються, протягом 5-6 років. Зрештою, вони можуть кожні півроку обирати собі лікаря. На нашому сайті є повна інформація про кожного лікаря, і обирати можна, навіть не записуючись на прийом, відразу по сайту.

– А що робити, коли ідентифікаційного коду немає?

– Цей варіант можливий лише тоді, коли буде надана офіційна довідка з податкової про відмову щодо отримання коду. В іншому разі декларація не може бути заповнена (принаймні така схема рекомендована державою на даний час). І такий пацієнт зможе отримати лише невідкладну допомогу, першу медичну консультацію, після якої йому буде рекомендовано підписати декларацію. В разі відмови лікуватись можна буде у будь-якій приватній клініці, бо гроші на лікування таких пацієнтів держава не виділятиме.

– Що потрібно для того, аби оформити декларацію на дітей?

– Для цього треба мати свідоцтво про народження дитини та документи батьків чи опікунів.

– Чи можна членам однієї сім’ї обрати різних лікарів?

– Можна, але не варто. Краще працювати з усією сім’єю, а не з кожним окремо. Звичайно, такі варіанти будуть, тому що можна обирати не лише сімейного лікаря для усієї сім’ї, а й педіатра для дитини чи терапевта для дорослого.

– А раптом не складеться співпраця з обраним лікарем? Чи можливо все змінити?

– Якщо все буде влаштовувати, то декларацію можна оформити один раз і переоформлення чи поновлення не обов’язкове. Але в житті все може трапитись. Тому, коли хочете змінити лікаря, можна скласти декларацію з новим лікарем, а попередня анулюється автоматично. Це ж стосується і дітей, які досягли 18 років — у разі складання декларації з педіатром їм потрібно буде обрати сімейного лікаря чи терапевта.

– Кажуть, відтепер лікарі майже не будуть ходити за викликами. І це дуже непокоїть інвалідів, травмованих і тих, хто не може дійти до ЦПМСД. Що робити в такому випадку?

– Відповідно до проекту наказу МОЗ України, передбачено, що медична допомога надається за місцем надання первинної медичної допомоги, тобто в ЦПМСД. Лікар повинен самостійно вирішити, чи потрібно йти додому до хворого, чи достатньо попередньої консультації з використанням засобів телекомунікації. Хочу нагадати, що невідкладна швидка допомога залишається.

Звичайно, лежачих хворих, новонароджених, як і раніше, будуть відвідувати на дому, але це вже буде плановий розподіл робочого часу. Логічно, що години амбулаторного прийому будуть подовжені для того, щоб усі, кому потрібно, змогли вчасно прийти в ЦПМСД. Довідки, виписка пільгових рецептів для отримання препаратів за державними програмами, оформлення в ДНЗ, переоформлення різних видів медичної документації будуть збережені.

– Що робити пацієнту, коли його лікар буде тимчасово відсутній?

– У цьому разі для пацієнта нічого не зміниться, тому що у ЦПМСД колективна практика і допомогу пацієнту нададуть інші лікарі.

– Чи можна обрати лікаря в іншому місті чи сільському жителю в місті?

– Це не заборонено, але краще обирати лікаря ближче до дому, так буде зручніше обом. А ще — це скоротить час на дорогу до лікарні, якщо ви захворіли.

Соломія КАЛЮЖКО