Виняток – якщо житло перебуває в окупації чи в зоні бойових дій. Система нарахування податку змушує платити однаково і тих, хто володіє елітним маєтком, і тих, хто має старий великий будинок з такою ж площею.

Податок на нерухомість надходить до місцевого бюджету, тому місцевим радам дозволили регулювати ставку. Податковий кодекс описує лише ліміти: не можна брати за кожен “зайвий” квадрат більше ніж 1,5% мінімалки. “Зайве” з погляду податкового кодексу – це все, що більше 60 квадратів для квартири та 120 квадратів для будинку (якщо у вас є і будинок, і квартира, то загальна площа має бути до 180 квадратів).

В результаті досліджень рішення кількох десятків міст щодо ставки податку на нерухомість виявилось, що абсолютна більшість із них залишили встановлений ПК максимум в 1,5% мінімалки. Податок платиться в 2024-му за 2023-й, тож враховують ту мінімалку, яка була станом на січень минулого року, – 6700 грн.

За кожен “зайвий” квадрат доведеться заплатити 100,5 грн. Наприклад, якщо у вас квартира площею 80 квадратних метрів, то платити треба лише за 20 квадратів (2010 грн). Для 20 “зайвих” квадратів розмір податку підвищувався так:

у 2022-му (платили за 2021-й) – 1800 грн (90 грн за квадрат)

у 2023-му (за 2022-й) – 1950 грн (97,5 грн за квадрат)

у 2024-му (за 2023-й) – 2010 грн (100,5 грн за квадрат)

у 2025-му (за 2024-й) – 2130 грн (106,5 грн за квадрат)

Якщо ви володієте будинком, платити треба тільки за ту площу, що більша за 120 квадратів. Є важлива хитрість: якщо нерухомість розділена між членами родини (наприклад, 1/2 квартири належить дружині, а 1/2 – чоловікові), то ліміт застосовується для кожного окремо.

Повідомлення про необхідність оплати має надійти до 1 липня. А сам податок треба заплатити до кінця серпня. Якщо проігнорувати повідомлення від податкової (воно має надійти на поштову адресу за місцем реєстрації), вона може звернутися до суду.

Боржнику можуть заблокувати чи арештувати його банківські рахунки до того моменту, поки він не заплатить податки.

До ресі, у комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики ВР ще задовго до повномасштабної війни розробляли зміни: планували по-новому рахувати розмір податку. Ще в 2020-му голова комітету Данило Гетманцев розповідав: податок мають прив’язати до вартості житла.

Мовляв, чиновники перевірять вартість житла кожного українця й відправлять квитанції тим, у кого дорогі квартира або будинок. Нинішня ж система не розрізняє житло: однаково треба платити і за будинок в елітному районі Києва, і за стару будівлю у віддаленому від центра районі такої ж площі.

“Наприклад, якщо у вас триповерховий будинок у передмісті Києва, а мені від бабусі залишився будинок такого ж метражу в поганому місці, ми будемо платити однаковий податок. А це неправильно. У нас є база оцінки нерухомості, дали час підготувати базу”, – розповів Гетманцев.

Нові правила передбачали, що платити податок будуть ті, чий будинок або квартира стоять вище від порогової суми. “Ми повинні визначити цю суму, і вона буде відповідати потребам і маленьких міст. Цифра є, але я поки не хочу її озвучувати і лякати людей”, – казав Гетманцев. Зараз про реформу податку на нерухомість не йдеться.

Нещодавно стало відомо, що від податку на розкіш звільнили найдорожчі автівки в Україні, які належать нардепам та представникам владних структур. Схоже, те ж саме буде з нерухомістю. Поки що держава вперто захищає лише права багатіїв.