Пропонуємо вашій увазі найголовніші тези.

Що призвело до початку повномасштабного вторгнення

На думку Леоніда Кучми, головний чинник, який призвів до повномасштабного вторгнення – це російський диктатор Володимир Путін. Однак у цьому чиннику є низка складових.

– Це схибленість Путіна на історії – коли він вважає, що минуле (до того ж фальсифіковане) має право визначати майбутнє. Це взята Путіним на себе маніакальна місія реваншу – коли він вважає, що доля вибрала його для того, щоб переграти геополітичні події, які відбулися третину сторіччя тому, – пояснив Леонід Кучма.

За його словами, це неймовірна переоцінка Путіним власних можливостей, коли за 20 років вислуховування улесливих дифірамб він зрештою уявив себе політичним генієм і видатним військовим стратегом.

Чи можна було запобігти нападу

Леонід Кучма припустив, що запобігти нападу було б можна, якби Росія від початку бачила в Україні не легку здобич, а серйозну силу, здатну на спротив.

– Ми мали відповідати з першої хвилини російської агресії ще у 2014 році. Якби я був президентом тоді, то віддав би наказ на знищення тих “зелених чоловічків” без розпізнавальних знаків (а значить – невідомих терористів), які захопили Верховну Раду Криму. Тим більше, що Путін тоді заявив: “наших там нет”, – сказав він.

Також Леонід Кучма зазначив, що якби був президентом України пізніше, тоді вкладав би всі зусилля у розробку і виробництво новітніх систем озброєння.

– Всі роки після початку російської агресії у 2014 році я закликав приділяти максимум уваги ударним ракетам. Я пів життя присвятив ракетно-космічним технологіям і добре знаю, що наші фахівці були готові їх виробляти, – наголосив Кучма.

Також він додав, що робив би все, щоб Україна стала членом НАТО. Адже саме під час його президентства у 2002 році держава вперше поставила таку стратегічну мету для України.

Якими могли бути інші шляхи розвитку відносин України та Росії

– Щодо інших шляхів розвитку відносин між двома країнами – звичайно, варіанти завжди є. Але проблема в тому, що російський варіант не влаштовував нас, а наш варіант не влаштовував Росію, – вважає Леонід Кучма.

За його словами, Україна завжди хотіла рівноправних і дружніх відносин з Росією, попри те, що нині це звучить вже як абсурд.

– Не знаю, чи помічали ви особливість Росії: в неї немає друзів, вона ділить всіх на ворогів і васалів. Наш варіант побудови відносин не влаштував би Росію. Дружити вона не вміє і не хоче. А нав’язати нам статус васала Росії не вдалося, – стверджує він.

Політика умиротворення Путіна

Леонід Кучма нагадав події 1938 року та політику умиротворення лідера Третього рейху Адольфа Гітлера.

– Коли умиротворювали Гітлера – він проковтнув Чехословаччину, а далі зжер Польщу, Данію, Норвегію, Бенілюкс, Францію, почав бомбити Британію. Така була природа Гітлера – він не зупинявся, доки його не зупинили зброєю, але вже з катастрофічними людськими жертвами. Така сама природа Путіна, – переконаний він.

Кучма дав пораду Заходу: не ставати Чемберленом, адже можна подумати 100 разів, перш ніж вибрати ганьбу.

Країни Заходу: чому неправильна теза про втому від війни

– Я не можу погодитися з тезою про втому Заходу. Звичайно, щодо західної допомоги Україні тут не все так однозначно. Трампісти в Америці – це ще не весь Захід.

Проте збільшення допомоги від Європи – це факт, звернув увагу Леонід Кучма. Інша річ, що її недостатньо, але ж вона невпинно зростає, наголосив він.

Переговори з РФ

– Ні, я не був би готовим очолювати нашу делегацію на таких переговорах. Український закон виключає можливість перемовин з нинішньою російською владою. Навіть якби не було заборони, ці перемовини наразі неможливі, тому що немає їхнього предмету. Про що домовлятися? Україна має мирний план президента Зеленського з 10 конкретних пунктів, – сказав Кучма.

Він закликає подивитися, що натомість має Росія після повномасштабного вторгнення.

– Її “переговорна позиція” така: в них має залишитися не тільки все, що вони загарбали, а й українські землі, на які наші воїни не пустили їхній чобіт, але росіяни все ж таки нахабно внесли їх до своєї Конституції. Далі: ми маємо виконати всі їхні божевільні вимоги, з якими вони починали цю війну, – наголосив Кучма.

Він пояснив, що Росія вимагає того, щоб Україна визнала відмову від власної автентичності та права обирати свій шлях, а також законність з її боку початку агресивної війни та окупації земель.

– Це можна назвати переговорами? Це була б капітуляція. І не лише наша, а й усього вільного світу, усталеного глобального порядку. Це означало б запрошення до подальших агресій і самої Росії, і її спільників з авторитарного табору, який вже називають віссю зла, – переконаний Кучма.

На його думку, Росія не захотіла б бачити його за переговорним столом. Леонід Кучма зазначив, що під час переговорів росіяни вважали його вкрай незручним переговорником, а через те навіть небажаним.