У вівторок вранці у Вороновицькому будинку-інтернаті «Родинний  дім» сталась пожежа.

Першим вогонь близько 7.40 побачив місцевий житель Максим Галанюк, який викликав рятувальників та негайно повідомив інформацію працівникам. На щастя, діти вже не спали, збирались до школи на навчання… Важко уявити, що було б, якби загорання трапилось вночі… Невже могла повторитись історія з одеським табором?

– Після повідомлення про пожежу одягнутих вихованців відразу вивели із будинку-інтернату та перевели до сусіднього корпусу, де розташований садочок «Ромашка». На пожежу виїхали дві бригади рятувальників із Вороновиці, а також на підмогу були викликані пожежники з Вінниці та Немирова. Загалом на гасінні пожежі працювало 5 автомобілів та 25 рятувальників, — повідомили у Вороновицькій селищній раді. — Капітальні будівлі взагалі не постраждали. Вогонь знищив лише дерев’яну прибудову, яку вихователі використовували як кладову. Сталось коротке замикання на електрощитовій. На щастя, матеріальних втрат немає.

Втім, електропроводку та електрощитову доведеться замінювати. Діти толком і не зрозуміли, що сталось. Вогонь всередині не бачили. Але фото потім надіслали. Бо коли виходили із будинку, встигли сфотографувати пожежу.

Найболісніше це сприйняла 15-річна дівчинка. Її тільки 4 березня перевели з Хмільницького району, де нещодавно теж вона пережила пожежу. Тож з нею працювали психологи. Всіх вихованців перевели із садочка до школи та нагодували сніданками та обідами.

Після НП у Вороновицькій селищній раді відбулась оперативна нарада із представниками РДА, ОДА та керівництва громади. На ній голова Вінницької РДА Михайло Демченко заявив, що наразі в дитячому будинку вихованці залишитись не можуть, у сім’ї їх повернути теж немає можливості. Ремонт та відновлення приміщення – це теж питання непросте, тим паче фінансування закладу на 2018 рік і так було проблемним. У результаті посадовці вирішили вихованців тимчасово розмістити у Брацлавському НВК. Скоріш за все, до кінця навчального року. Двох діток із Вороновиці виявили бажання забрати бабуся та мама. Перевезення дітей забезпечила Вороновицька селищна рада.

Що далі буде із «Родинним домом», поки що не відомо.

– Районна рада не зможе профінансувати ремонт закладу, потрібна допомога інших громад, — повідомляють у Вороновиці. — Крім того, рятувальники кажуть, що поки не будуть доведені до відповідних стандартів протипожежна сигналізація та водоймище, вони не дадуть дозвіл на функціонування закладу.

Вікторія Снігур