Як відомо, процес прийняття закону про мобілізацію затягується. Зокрема і тому, що формулу ідеальної справедливості при залученні громадян да війська знайти непросто. Наразі під пильний суспільний погляд потрапили працівники культури та медіа, які можуть опинитися під грифом критично важливого закладу.

У зв’язку із цим оприлюднено роз”яснення Міністерства культури та інформаційної політики України стосовно бронювання працівників підприємств, установ та організацій в сфері культури та медіа. “Ці люди критично важливі для своїх підприємств. Обов’язок влади – забезпечити хоча б мінімальну спроможність функціонування кожного закладу культури, який, попри виклики війни, не припинив свою діяльність, а відповідально виконує своє мистецьке мобілізаційне завдання”, – зазначають в міністерстві.

При цьому наголошують, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа – це неповага до людей, які чесно і якісно роблять свою роботу, примітивна оцінка їх суспільного значення, як і в цілому значення культури в країні, що воює.

“Як можна робити висновки про важливість закладу культури тільки за його назвою? Державне підприємство “Дирекція пересувних циркових колективів України” – це професійний колектив висококласних майстрів своєї справи. Це єдиний заклад, що проводить вистави у найвіддаленіших територіальних громадах, куди важко дістатися, де люди не мають можливості відвідувати культурні заходи”, – наголошують в МКІП.

При цьому наголошується, що дирекція пересувних циркових колективів України подала на бронювання лише 14 осіб, а це менше, ніж 10 відсотків від загальної чисельності усього колективу. Також сказано, що 8 працівників Дирекції пересувних циркових колективів України сьогодні захищають Батьківщину в складі ЗСУ.

В МКІП зазначають, що бронювання працівників медіа є надзвичайно важливим, бо під час війни ворог маніпулює громадською думкою в Україні та закордоном, поширює дезінформацію та відверту брехню, а українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації і опорою національної безпеки України. У цій царині мова може йти про 800 – 900 військовозобов”язаних

В міністерстві зазначають, що відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, після отримання статусу критично важливого закладом до міністерства надається список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період воєнного стану. Кількість таких осіб не може перевищувати 50% від загальної кількості військовозобовʼязаних працівників підприємства.

Ці матеріали щодо бронювання військовозобов’язаних працівників направляються для погодження до Генерального штабу ЗСУ. Остаточне рішення про бронювання по кожній окремій особі приймає Мінекономіки.

В МКІП наголошують, що бронюють працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа. Це у тому числі артисти театрів, філармоній і цирків також. Це дуже незначна кількість людей, але це дозволяє зберегти сферу від занепаду.

Разом із тим, чомусь ніхто не ставить під сумнів бронювання народних депутатів та двох їх помічників, що сумарно перевищує тисячу осіб лише з однієї установи, при тому, що нарікань на бездіяльність парламенту більше, ніж достатньо, – зауважують українці.