Посилюють заходи із протидії сказу в домашніх тварин

Минулого тижня у зв’язку з виявленим випадком сказу у Вінниці посилили боротьбу з небезпечним захворюванням, яким можуть інфікуватися і люди, і тварини.

На засіданні міської надзвичайної протиепізоотичної комісії на чолі з заступницею міського голови Галиною Якубович обговорили ситуацію стосовно сказу, яка склалася через захворювання собаки в одному з районів міста, та сформували план дій, який спрямований на недопущення поширення цієї хвороби територією громади.

За інформацією заступника начальника управління – начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького міського управління Головного управлінні Держпродспоживслужби Романа Керезя, все почалось з того, що 27 березня стало відомо про інцидент, який стався у мікрорайоні Бучми. Собака породи алабай покусав десятьох місцевих мешканців, 6 з яких — діти. Як зазначили у департаменті охорони здоров’я міської ради, всі постраждалі і контактні особи отримали щеплення і перебували під наглядом сімейних лікарів. Діти отримали щеплення та були виписані зі стаціонару лікарні.

За інформацією мешканців, тварина протягом двох днів розгулювала по мікрорайону. Пра­цівни­ки поліції тварину знайшли і від­правили до муніципального притулку. Там її протягом декількох днів утримували, і 26 березня вона за­гинула. Явних ознак сказу у тварини не було, захворювання під­твердилося тільки лабораторно.

Серед заходів, які одразу були застосовані, – це проведення вакцинування домашніх тварин в епіцентрі виявлення хвороби. Вже станом на 3 квітня щеплення проти сказу зробили близько 520 домашнім тваринам у мікрорайоні Бучми.

А під час зустрічі голів квартальних комітетів з представниками Держпродспоживслужби обговорили, як поширити цю роботу на територію всієї громади.

Вакцинуватимуть домашніх тварин безпосередньо в мікрорайонах. У визначеному міс­ці встановлять намет, де працюватимуть ветеринари, і всі охочі зможуть привезти до них своїх до­машніх улюбленців. Щеплення планується проводити вакциною українського виробника «Рабістар». За словами начальника міської державної лікарні ветеринарної медицини Віктора Грущенка, це якісна антирабічна вакцина, здатна захистити від вірусу.

«Ми вважаємо за необхідне захистити наше місто, мешканців та домашніх улюбленців від небезпечного захворювання. Особливо це стосується тих мікрорайонів міста, які межують з територією лісових масивів. Адже саме там мешкають тварини, які є природним джерелом сказу: лисиці та вовки. Саме в результаті укусу чи контакту зі слиною сказ може поширитися на домашніх тварин», – пояснив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Він­ни­цькій області Олександр Сорочан.

Щоб ефективно провести вакцинування, Асоціація органів самоорганізації населення спільно з фахівцями Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини розробили відповідний графік щеплень.

13 квітня – з 10:00 до 14:00 квартальний комітет «Добробут», виїзна бригада з щеплення знаходитиметься за адресою: пл. Шкільна, 1.

18 квітня – з 10:00 до 14:00 квартальний комітет «Тяжилів» виїзна бригада з щеплення знаходитиметься за адресою: вул. Лугова, 1.

20 квітня – з 10:00 до 13:00 квартальний комітет «Тяжилів» виїзна бригада з щеплення знаходитиметься за адресою: Л. Лук’яненка, 33 (біля магазину «Мрія»).

Графік щеплень оновлюватимуть що два тижні.

Нагадаємо, сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. Тому важливо створити у місті імунний прошарок – велику кількість вакцинованих домашніх тварин. Щоб у разі контакту з дикими тваринами, хворими на сказ, домашні улюбленці не захворіли й не передали вірус людям. Профілактичне щеплення домашнім тваринам потрібно робити раз на рік.

Сергій Годун