Найчастіше підробці піддавалися банкноти старого зразка.

Про це інформує прес-служба Національного банку України.

Так, на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні в середньому припадало близько 2,1 підробленої банкноти. Якщо порівняти з євро, то гривню підробляють не так часто. За інформацією Європейського центрального банку, цей показник у країнах Європейського Союзу у 2023 році майже у вісім разів вищий і становив приблизно 16 банкнот євро (за підсумками 2022 року — 13 банкнот).

Найпопулярнішими для підробки є банкноти трьох номіналів, а саме: 200 гривень після неї за популярністю йде банкнота на 500 гривень а на третьому місці серед підробок є банкнота номіналом 100 гривень — на ці банкноти припадає 93% підробок.

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти гривні становили лише 7%. Як наслідок, за результатами моніторингу 2023 року підробки банкнот гривні нового зразка становлять лише 18% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі України. Відповідно — на 1 мільйон справжніх банкнот гривні нового зразка кількість підроблених становила лише 0,4 банкноти.

Що стосується іноземної валюти, то, за даними НБУ, за 2023 рік банки та фінансові установи по всій Україні вилучили з обігу менш ніж сімсот підроблених банкнот іноземної валюти. Варто зазначити, що 2022 року цей показник був меншим, а саме близько 600 банкнот. Очікувано, що найпопулярнішими серед підробок були долари, які склали 97% від загальної кількості підроблених банкнот іноземної валюти. На євро припадає лише 3%. Частіше зловмисники підробляли банкноти номіналом 100 та 50 доларів. Що стосується євро, то найпопулярнішими виявились банкноти номіналом 50 та 200 євро.