“Тривожна схема” застосування Росією тактики подвійного удару, коли під другий удар потрапляють українські медики та рятувальники, є “жорстокою та неприйнятною”. Про це на брифінгу для Ради Безпеки ООН заявила заступниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Едем Восорну.

“Останніми тижнями ми спостерігаємо особливо тривожну модель у послідовності атак. Коли служби швидкого реагування або екстрені служби поспішають до місця удару, друга хвиля ударів завдається по тому ж місцю, вбиваючи поранених і спричиняючи смерть і травми тих, хто швидко прибув на місце події, щоб допомогти тим, хто її потребує”, – заявила вона.

Заступниця генсека ООН наголосила, що такі дії росіян “явно посилюють страждання поранених і виводить з ладу тих, хто першими реагує” на російські удари.

“Напади, спрямовані на поранених і тих, хто їм допомагає, заборонені міжнародним гуманітарним правом. Вони жорстокі, безсовісні і повинні припинитися”, – заявила Восорну.

Вона також висловила жаль з приводу того, що зараз Україна “зазнає одних з найгірших атак з початку війни”.

“Не минає жодного дня без авіаударів, які руйнують життя все більшої кількості сімей по всій країні. (…) Терпіти війну – це ненормально. Ми закликаємо Раду Безпеки не допустити, щоб ця війна залишилася без відповіді та без вирішення. Це спричиняє безперервну смерть, руйнування та труднощі”, – резюмувала заступниця генсека ООН.

Однак, Росія, яка вже давно перестала поважати міжнародне право, продовжує використовувати тактику подвійного удару, коли друга ракета, бомба чи дрон вражає рятувальників і медиків, які прибули на місце першого удару.

Зокрема такого удару росіяни нещодавно завдали по Запоріжжю. Тоді серед поранених від другого удару опинилися зокрема і журналісти. Аналогічні дії агресора зафіксовано у Харкові, Одесі та інших містах. Жодні принципи людяності та гуманізму не беркться до уваги терористами, які влаштували геноцид украхїнського народу. Російські окупанти розуміють лише мову сили, яку колективний захід боїться застосувати проти агресора.