Суб’єкт господарювання, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, до початку видобування корисних копалин у Буші має в обов’язковому порядку зареєструвати в Держкадастрі право на користування земельною ділянкою, отримати позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля.

Про перебіг ситуації щодо можливого облаштування у Національному заповіднику «Буша» кар’єру повідомили у Державній екологічній інспекції у Вінницькій області.

Процедура отримання висновку передбачає обов’язкове проведення громадських слухань, під час яких представники громади будуть мати можливість вносити свої зауваження та заперечення щодо діяльності гірничодобувного підприємства.

Начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу та завідувачем сектору державного екологічного нагляду (контролю) надр Державної екологічної інспекції у Вінницькій області провів зустріч із представниками адміністрації та колективом Державного історико-культурного заповідника «Буша», ініціативною групою представників громадськості села Буша та старостою Бушанського старостинського округу Ямпільської міської ради.

«Зустріч провели в рамках розгляду звернень жителів села Буша та публікацій в соціальних мережах стосовно продажу Державною службою геології та надр України на аукціоні, що відбувся 26.03.2024 року спеціального дозволу на видобування корисних копалин родовища «Бушанське», яке розташоване на території села Буша та межує із геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення «Гайдамацький Яр».

Присутнім роз’яснили норми чинного природоохоронного законодавства в частині використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду та надрокористування, а також норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Спеціалісти Держекоінспекції наголосили, що суб’єкт господарювання, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, до початку здійснення планованої діяльності (видобування корисних копалин) має в обов’язковому порядку зареєструвати в Державному земельному кадастрі право на користування земельною ділянкою в межах, де планується видобування, а також отримати позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля, процедура отримання якого передбачає обов’язкове проведення громадських слухань, під час яких представники громади будуть мати можливість вносити свої зауваження та заперечення щодо діяльності гірничодобувного підприємства», – повідомили в Держекоінспекції.

Як ми уже повідомляли, жителів Ямпільської громади збурила ситуація зі спробою видобутку вапняків на території заповідника Буша. Люди вимагають припинити будь-які спроби відкриття кар’єрів, що можуть знищити одне з семи чудес Вінниччини.