Театр завжди мав важливе моральне і художнє значення, ніс в суспільство ідеї гуманізму і добра, сприяв формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору.

Сьогодні на Вінниччині діє два професійних театри – обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського та академічний обласний театр ляльок «Золотий ключик». В музично-драматичному театрі спектаклі грають українською мовою, тоді як в театрі ляльок – як українською, так і російською мовами, – повідомляє Головне управління статистики у Вінницькій області.

У 2017 році театрами Вінниччини було показано 838 спектаклів, більша половина яких (551 спектакль) проведено на стаціонарній сцені, кожний четвертий – виїзний у межах свого міста, а кожний шістнадцятий ­– гастрольний у межах України. Для сільських жителів показано 30 вистав.

За минулий рік постановки театрів області подивилися майже 122 тис. глядачів, спектаклі на стаціонарі відвідало 91 тис. глядачів, виїзні – 22 тис., а в межах України – понад 9 тис. глядачів.

Загальна кількість місць в залах для театральних глядачів складає 850. Музично-драматичний театр, крім основної зали, має додаткову сцену, що дозволяє ставити спектаклі в камерній обстановці. Усього в галузі театрального мистецтва задіяно 203 штатних працівники, з числа яких, більше половини (або 112 осіб) складає художній та артистичний персонал.

Діючий репертуар обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М.К. Садовського поповнився новими виставами – «Народний Малахій», «Ідіот», «Лікар мимоволі», оперетою «Летюча миша», а ще казковою історією «Аліса в Країні чудес».

Вінницький театр ляльок є одним з найстаріших лялькових в Україні – він був заснований ще у жовтні 1937 року. Знаковою подією 2017 року стало відзначення 80-річчя від дня його заснування. На жаль, наш ляльковий театр єдиний в Україні і досі не має власного приміщення. Переїзд у новий триповерховий корпус постійно відкладається через неузгодженість між вимогами приватного забудовника і рішеннями вінницької влади. І все ж у минулому році у репертуарі театру з’явились нові різножанрові спектаклі, серед яких – «Всі миші люблять сир», «Пригоди маленької Зіроньки», ялинкове дійство «Червона шапочка рятує Новий рік» та ін.