Новина про можливе відкриття кар’єру та фосфатного заводу поруч з унікальною пам’яткою Вінниччини викликала шок не лише серед свідомих місцевих мешканців, але й серед гро­мадськості України та Європи.

Саме у Буші зосереджена найбільша кількість залишків трипільської, черняхівської та скіфської культур. Серед цих археологічних пам’яток – об’єкти від III тисячоліття до нашої ери до XII століття нашої ери. Але днями на аукціоні було продано 13 гектарів гори Ластівка.

Народний депутат Лариса Білозір звернулась до Мін­культу та Міндовкілля з трибуни Верховної ради:

– За спиною громад деякі державні органи вчиняють свавілля. І багатьом депутатам в ці дні стало ві­домо про ганебну ситуацію в державному історично-культурному заповіднику Буша. Там за 60 тисяч доларів на аукціоні продали унікальне міс­це. Це зробив Держгеонадра з Мінекологією. Тут знаходиться єдиний в Єв­ропі дохристиянський скельний храм, унікальний козацький цвинтар. Тут сотні могил козаків. І всі ці історичні місця під загрозою знищення. Ми стаємо поруч з людьми у цій боротьбі за Бушу! — заявила Лариса Білозір у пар­ламенті.

Таку ініціативу підтримали й у ГО «Ми – Вінничани».

– Громадське об’єднання «Ми — Вінничани» сповідує українську духовність, українську історію та українську сакральність! Саме за ці цінності сьогодні віддають життя найкращі Сини і Доньки України. Ми повинні зберегти свою історію та культуру, щоб зберегтися як держава! — заявив голова громадського об’єднання Валерій Коровій.

Каріна МАЄВСЬКА