Про це розповів голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

В Україні Томас перебуває ще з перших днів повномасштабної війни. Спочатку він займався волонтерством, потім став їздити на схід країни у прифронтові села, де рятував тварин.

Благодійний фонд Томаса спеціалізується на реабілітації військових. Так і виникла ідея організувати реабілітаційний центр, який існує з серпня 2023 року. Раніше заклад був притулком для тварин зі сходу.

“Коти і собаки, які перебувають у цьому притулку, врятовані з різних куточків фронту. Коли вони потрапляють сюди, про них починають піклуватися, а також проводять фізичну та психологічну реабілітацію. Вони приїжджають з різними травмами – від ампутацій до осліплення. У кожної тварини свій характер. То ми займаємося з ними, повертаємо до нормального життя, а потім вони приходять сюди до військових, де вже відновлені самі та допомагають відновлюватися людям”, – розповів британський волонтер.

З різних лікарень Вінниччини до Центру привозять поранених військових, які потребують реабілітації – як фізичної, так і психологічної. Завдяки старанням небайдужих людей і присутності тваринам, бійці мають змогу відновитися.

“Навіть у жорстокі часи війни не можна забувати про добро, а треба його творити. Тому реабілітаційний центр, організований у Якушинецькій громаді британцем Томом, лише це підтверджує. Адже там проліковані тварини допомагають людям, які також скалічені війною. Розмовляв із цими військовими. Кажуть, що після жахів війни, тривалого перебування в лікарняних палатах та відірваності від світу спілкування з тваринами дійсно допомагає – хочеться рухатися, жити та радіти”, – додав Вячеслав Соколовий.

Наразі у закладі перебуває 60 собак та 17 котів. Загалом реабілітацію пройшли понад тисяча військових.