Упродовж двох років повномасштабної війни керівництво в областях відмовлялося коментувати ситуації, коли працівники ТЦК перевищували свої повноваження, або корупційні скандали навколо окремих очільників ТЦК, – про це пишуть медіаексперти. А цих скандалів було чимало.

Зрештою, ставлення суспільства до самої структури та її співробітників значно погіршилося. Особливо це відчули учасники бойових дій, яких після поранень перевели працювати в тил – роздавати повістки. І тепер замість подяк за захист вони інколи чують у свій бік прокльони.

Про це розповіли працівники Тульчинського ТЦК (Вінницька область), де до 90% співробітників – ветерани, деякі – після важких поранень.

“Кажуть: “Чого ти повернувся, чого тебе там не вбили, що тепер тут повістки роздаєш?”. Я минулого року, коли був після шпиталю у відпустці, мене люди вітали, а тепер багато хто і не вітається”, — каже співробітник ТЦК Дмитро.

Інший співробітник Олександр, який працює в ТЦК після важкого поранення, розповів, що в нього немає барабанної перетинки тому він не може виносити крику. А його напарник Юрій після конфліктних ситуацій з чоловіками мобілізаційного віку п’є пігулки від тиску.

Військовослужбовці Тульчинського ТЦК кажуть, що найбільше сперечаються та скандалять ті, хто має бронь і знає, що їх не мобілізують. Так вони самостверджуються.

А деякі громадяни за допомогою ТЦК намагаються розв'язати сімейні проблеми.

"Бувало, що телефонує жінка і каже, що в неї чоловік — ухилянт, чи можемо його мобілізувати. Але ми так не працюємо. Нам і без того вже створили імідж карального органу", — каже Катерина Губрій, військовослужбовиця Вінницького обласного ТЦК та СП.

Як розповідають в ТЦК, реакція українців на повістки, попри важкий період на фронті, залишилася однаковою. Люди як і раніше не хотіли добровільно брати повістки, так і зараз - часто доводиться викликати поліцію і діяти згідно з законами України, щоб виконати свій обов'язок.

Через війну та мобілізацію українці часто з упередженістю ставляться до працівників ТЦК, хоча ті, по суті, просто виконують свою роботу, як і інші верстви населення на своїх посадах.

Але за "підмочену" репутацію працівники ТЦК, напевно, мають "подякувати" скорумпованим воєнкомам, котрі попри війну торгували "непридатністю до служби". І завдяки яким майже півмільйона військовозобов"язаних українських чоловіків виїхали під час війни за кордон з купленими довідками.