На фото: Лариса Білозір, народний депутат.

– Чого особисто вас зачепила саме ця історія?

Зазначу, що завдяки культурно-історичній спадщині в нас, як у народу, є фізичне підтвердження існування нашої історії. Це до речі, один з тих фактів, який так фанатично заперечує росія, переконуючи що Україна ніколи не мала власного історичного шляху. Ще до повномасштабного вторгнення, в моїй діяльності як громадської діячки, і потім як депутата була значна кількість питань та проєктів щодо культурно-історичного значення, природо збереження, розвитку туризму. Сьогодні, у воєнний час, питання збереження українського спадку стало надважливим. Ми неодноразово ставали свідками того, що такі об’єкти стають цілями для ракетних обстрілів агресора.

Зрозуміло, що ситуація з продажем ліцензії на розробку Бушанського родовища, що знаходиться на межі заповідника «Буша» не могла залишити мене байдужою. Тим паче, що я особисто неодноразово була в тих неймовірних місцях і мала змогу переконатися наскільки вони унікальні: як історично, так екологічно.

Фактично Буша — сакральне  місце,  де сконцентрована історія тисячоліть. Від давнини – є там музей Трипілля, язичницький найстаріший храм у Європі до музею ткацтва заснованого у 2019 році. Ці території біля Дністра приваблюють багато туристів. А місцева громада має добре розвинену туристичну інфраструктуру.

Фоторепортаж з Буші

Ще у 2018 році ми спільно з Бабчинецькою сільською радою та з селами  Ямпільської  та Чернівецької громади втілювали проєкт «Розвиток  туризму — запорука розвитку села».  По селах, територіями яких проходить геологічний заказник Гайдамацький Яр, впритул до якого прилягатиме можливий кар’єр, в рамках проєкту були облаштовані місця відпочинку для мандрівників.

Окрім того, я повністю підтримую хвилювання місцевих мешканців, що промисловий кар’єр суттєво нашкодить екології та здоров’ю людей. Менш ніж за сто метрів від місця можливого кар’єру протікають річки Мурафа і Бушанка, а за двісті метрів найближчі житлові будинки, дитячий садочок. Природа, в цій місцевості з крутими схилами, що потопають в зелені та квітах, має цілющу дію, нараховуючи безліч цілющих трав. Тому, ці місця використовуються не лише в рекреаційних цілях, а й для відновлення, психологічного розвантаження наших захисників, які повернулися з передової й проходять реабілітацію.

Ми просто зобов’язані зберегти цю місцевість, з її пам’ятками й спадком, для наших дітей.

Нардеп Лариса Білозір у ПАРЕ

– Як будете боротися за збереження заповідника?

Точно скажу, що я разом з людьми. В інтересах як громади, так і у збереженні національного спадку!

Як народний депутат, вже звернулась до Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, щодо з’ясування всіх обставин продажу на аукціонних торгах спеціального дозволу на розробку кар’єру і видобуток надр родовища «Бушанське» та недопущення знищення Державного історико-культурного заповідника Буша.

Важливо, що процедурно питання розробки кар’єру складається з декількох важливих етапів, кожен з яких, має відбуватися на законних підставах. Земля знаходиться у власності Ямпільської міської ради. Тому Державна служба геології та надр України на аукціоні продала лише ліцензію на видобування. Наголошу, без погодження документації з безпосереднім власником земельної ділянки — Ямпільською міською радою, законно розпочати роботи неможливо.

Міська рада, як мені відомо, на стороні мешканців громади й не підтримує дій щодо створення кар’єру, тим паче, що дана земельна ділянка зараз має абсолютно інше призначення — це сільськогосподарські землі. Важливим і обов’язковим є придбання власником ліцензії на видобуток, оцінка впливу його діяльності на довкілля і здоров’я населення. А він, враховуючи всі обставини, не може бути позитивним. Тому, спільно з колегами-депутатами, відстежуватимемо подальшу ситуацію в Буші. Особисто я буду підтримувати ініціативу мешканців, щодо надання горі Лисківка природоохоронного статусу.

Нагадаємо, раніше команда громадського об‘єднання «Ми – Вінничани» виступила з заявою про підтримку ініціативної групи мешканців Буші у боротьбі за збереження державного заповідника, історичних місць та гори Лисківка.