Світлини із замерзлими птахами в засніжених полях об’єднали людей по всій країні під одним гаслом – врятувати птахів, які помирають від холоду та голоду. Не стали осторонь від біди і наші земляки. Зокрема, у селі Серебринці Могилів-Подільського району місцеві жителі вже тиждень рятують журавлів та чапель, які прилетіли гніздитись до ставка.

– Коли я побачив птахів, то їхні лапи ледь не попримерзали до льоду. Навіть злетіти не могли. За освітою я біолог, тому знаю, що у цих випадках робити: насипав соломи та взявся птахів підгодовувати, – каже житель села Серебринці та голова Могилів-Подільської районної ради Володимир Сірант. –  Прийшов наступного дня перевірити, чи вони є, то застав двох. Інші ж птахи кудись відлетіли. Купую пернатим салаку, курячі шлуночки та печінку. Гарно ласують журавлі та чаплі  й іншою рибкою завдовжки 5-10 сантиметрів. А ось хліба їм давати не можна. На щастя, вчора ставок вже став розмерзатись, тому птахи вже шукали щось своїми дзьобиками у водоймі. Чесно кажучи, відколи живу у селі, таких випадків ще не бачив…

Тим часом науковці стверджують: міграція птахів наразі  практично припинилася. Лелеки або відкочовують назад, або намагаються “перезимувати” негоду в більш-менш сприятливих місцях. Ситуація для птахів досить кепська, але й надміру драматизувати її не слід. У 2013 році тривале й сильне похолодання вдарило у третій декаді березня, коли весна ішла вже повним ходом. Зараз приліт лише недавно почався, тоді ж лелеки вже з’явилися у всіх областях, і прилетіло їх значно більше. Незважаючи ні на що, птахи  цілком успішно пережили той погодний катаклізм.А поки морози не залишили територію Вінниччини і ви бачите як у вашій місцевості замерзають лелеки, не поспішайте їх забирати додому.  Ці птахи цілком здатні пережити кілька днів холодів, аби була їжа. Найлегше організувати ефективну підгодівлю свіжою чи мороженою (несолоною!) рибою та м’ясними відходами.

Віталіна Володимирова