Під час нещодавніх ракетних ударів російськими окупантами по українських містах використовували 9М723 ОТРК “Іскандер”, які не було перехоплено, і вони або досягли своїх цілей, або уразили райони в радіусі допустимого відхилення від цілі.

Як зазначає військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, за останні півроку окупанти все частіше почали застосовувати удари поодиноко ракетами, які не можуть перехоплювати системи ППО, окрім Patriot або SAMP/T, – по регіонах, де вони відсутні.

“А тому тактика таких ударів не нова, але її відмінність у тому, що порівняно з 2023 роком Росія може собі дозволити наносити удари балістичними ракетами набагато частіше, системно і практично щодня. Це може бути обумовлено не тільки нарощуванням виробництва 9М723, а й поставками з КНДР балістичних ракет типу KN-23, які є точною копією “Іскандерів”, – пояснив він.

Експерт зазначає, що гострота питання зумовлена тим, що, крім ППО, яка здатна боротися з балістичними загрозами, Україні анітрохи не менше потрібен ресурс комплексів малого і середнього радіусу дії для знищення інших повітряних засобів, а також БК – ракети.

“Обсяги і потреби настільки великі і настільки актуальні, що невідомо, коли Захід, за його бюрократичної “оперативності”, зможе задовольнити всі запити України. Адже поки там, у високих кабінетах і просторих залах із кондиціонерами, ухвалюють рішення, в Україні російські окупанти поступально, щодня реалізують свій точковий терор”, – додав Коваленко.