– Така кількість лебедів у нас, мабуть, вперше. Та й взагалі лебеді мешкають досить недавно. Проте птахи так полюбили наші ставки, що там навіть нещодавно створили зоологічний заказник “Лебединий”. Там каскад ставків, полювання суворо заборонено. Там вільно себе почувають лебеді, чаплі, качки. Цієї зими на території сільради оселились цілі табуни качок — десь тисяча штук є чи більше. Та й лебеді. Їх у нас взагалом близько 50 на усіх ставках. До речі, ці ставки не замерзають, бо воду там гріють та підживлюють теплі джерела. Тому у нас й часто зимують лебеді, – розповів сільський голова Потоків Петро Коломієць. – Коли настала сувора зима, а потім весняне похолодання — сніг, морози, вітер, навіть ці ставки почали замерзати. Лишились лише невеличкі ополонки. Сільські люди та орендарі ставків разом почали підгодовувати птахів. Викликали навіть рятувальників.

– Так, до нас був виклик з села Рижавки. Наші працівники на місці на одному з озер виявили близько 35 птахів. Тоді привезли їм зерна, – розповів начальник жмеринських рятувальників ДСНС області Василь Миронюк. – Ці лебеді плавали у невеличкій ополонці, де вода не замерзала. Ми годували птахів декілька днів. Коли потеплішало, птахам допомагають вже сільські люди.

– Приємно бачити, як врятовані лебеді роблять зранку кола над селом. Йдеш на роботу і як бачиш це — душа та серце радіє. Сподіваємось те, що лебеді оселяться у нас надовго, – каже Петро Коломієць. – А ми завжди чекатимемо з радістю на них.