США розглядають можливість направлення додаткових військових радників до посольства в Києві, що є останнім проявом американської підтримки України, оскільки Росія, схоже, набирає обертів у “дворічному конфлікті”.

Про це повідомляє Politico з посиланням на речника Пентагону генерал-майора Патріка Райдера та американських чиновників

Зокрема, вказується: “Протягом цього конфлікту Міністерство оборони переглядало і коригувало нашу присутність в країні відповідно до зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва при посольстві (ODC)”.

За словами Райдера, радники не виконуватимуть бойових завдань, а радше консультуватимуть і підтримуватимуть український уряд і військових.

ODC “виконує різноманітні консультативні та допоміжні місії (небойові), і хоча він складається виключно з персоналу Міністерства оборони, є частиною посольства США і підпорядковується керівнику місії, як і решта посольства”, – додав Райдер.

У Пентагоні не вказують конкретну кількість персоналу “з міркувань безпеки і захисту сил”.

За словами осіб, знайомих з планами, які побажали залишитися анонімними, щоб не розголошувати цю делікатну тему, додатковий контингент буде підтримувати логістику і нагляд за озброєнням, яке США відправляє в Україну.

За словами співрозмовника Politico, одним із завдань військових радників буде допомога українцям у плануванні технічного обслуговування складного обладнання, наданого США, оскільки влітку бойові дії, як очікується, загостряться.

Вони також підтримуватимуть відносно невеликий контингент посольства США в Києві і координуватимуть нові поставки зброї, коли додатковий законопроєкт у Конгресі стане законом і дозволить надати Україні більше зброї та обладнання.

Як ми уже повідомляли, Палата представників США схвалила законопроєкт щодо виділення допомоги на підтримку України на суму близько 61 мільярда доларів. Наразі очікується ухвалення його Сенатом.