Українці не будуть мати права забивати домашніх тварин на своїх подвір’ях, а лише на бійнях, у яких є спецдозвіл (законопроект №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» від 16.01.18).

Експерти пояснюють, що заборона пов’язана з виконанням євроінтеграційного закону про безпеку харчових продуктів і не стосується випадків власного споживання домашньої продукції.

Для порівняння – сьогодні діє Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який передбачає введення цієї заборони аж з 1.01.25 і дозволяє реалізацію м’яса на ринках в межах 50 км від місця забою чи в області, в якій він здійснений.

За роз’ясненнями наш кореспондент звернувся напряму до народного депутата Петра Юрчишина, одного із ініціаторів нового законопроекту.

– Основна мета нашого документа — це попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, зокрема, африканської чуми свиней. А ще забезпечення простежуваності й безпечності продуктів для населення, – пояснив Петро Юрчишин. – Але ми не передбачали обмежень у торгівлі. Я переконаний, що селянська праця має підтримувати економіку держави, створювати живу здорову конкуренцію і бути добре оплачуваною. Ложка молока і домашнє порося завжди допомагають селянам вижити.

Отже, все впирається у сертифіковані бійні, які мають з’явитись протягом неповних двох років по всій України. В іншому випадку заборона торгувати домашнім салом і мясом нанесе непоправної шкоди селянам.

– Ціни на м’ясо автоматично піднімуться, якщо тварин доведеться далеко везти на спеціальну бійню, там доведеться платити за забій. Все це входить в ціну, безкоштовно вже ніхто не працює, – пояснюють аграрії. – На базарі неможливо буде купити курку, не наколоту антибіотиками, зникне справжнє сало від свиней, вирощених на натуральних кормах.

Як повідомив голова Держспоживслужби Володимир Лапа, з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бойні (подвірно) до трьох голів копитних тварин в тиждень.

– Раніше можна було забивати три голови на день, а тепер три голови на тиждень, тобто, 150 голів на рік. А якщо більше, то це вже бізнес, який повинен працювати за правилами. Бо від селян надходять скарги не просто на забій товарин, а на те, куди потім діваються нутрощі, – поінформував Володимир Лапа.

А от питання – чому подібні законодавчі нововведення, які стосуються м’яса, сала, молока, інших продуктів, перед прийняттям не обговорюються з людьми, які їх продають і купують? – залишається відкритим.