Адже серед найбільш дефіцитних професій, до яких приглядається молодь Вінниччини, знову огранники діамантів! Бо в найближчі роки одразу 500 таких фахівців ювелірної справи потребує міжнародний інвестор, що зробив замовлення на навчання півтисячі вінничан на цю спеціальність.

– Потужна фірма, яка виходить на ринок України, зробила нам замовлення на підготовку 500 огранників алмазів-діамантів. 50 «студентів» на цю спеціальність вже набрано! – повідомив директор вінницького Центру професійно –технічної освіти №1

Валерій Дяків. – Перш за все на цю престижну спеціальність ми беремо випускників 11-х класів та, навіть, молодь із вищою освітою… Бо попит на цю професію нині надзвичайний, навіть шалений!!! І не лише у Вінниці та Україні, але й за кордоном із відповідно високою заробітною платою. Тому в наших планах вже на цей рік творення у Вінниці «Європейського Професійного Центру Огранювання» дорогоцінних каменів… Бо місцевий завод «Кристал» свого часу мав одну із найкращих на теренах Союзу школу огранників діамантів. В тому числі й найскладніших – дрібних! Нині у місті та області створюються приватні підприємства цього профілю, які потребують молодих кваліфікованих кадрів і ми будемо їх готувати. Відповідні площі та «вчителі»-спецпредметники є – попереду рік підготовки та великий відкритий світ працевлаштування! Практику ці «студенти» будуть проходити безпосередньо на ювелірному виробництві.

Про перспективу цієї професії у Вінниці та світі також розповів директор заводу «Кристал»:

– В кращі часи у нас працювало до 1000 огранників і ми мали у Вінниці по цій професії окреме ПТУ. Воно випускало щороку по 300-400 спеціалістів, працювали на «Кристалі» та згодом розְ’їхались по всьому світу, – розповів Юрій Мазур. – Але хочу зазначити, що кваліфікованим огранником може стати лише 1 із 10! А талановитим фахівцем ще менше! Бо тут треба терпіння, точне око, рука, вміння сидіти годинами над складним завданням і придати каменю всі 57 граней! Такого в світі, де нині 90% ринку має Індія, не має… Бо огранників у світі спеціально навчають робити окремі операції по 8 граней і це дає змогу тримати працівника в жорстких зарплатних рамках… Адже ти весь час виконуєш одну й ту ж саму операцію та залежиш від колег… Наші ж «професори» огранки могли повністю зробити с грані каменю і це вміння дуже цінувалось… На жаль, державні ювелірні заводи в Києві та Вінниці будувались при Союзу за схемою «ГЕС», де водою була алмазна сировина із Якутії. Як тільки сировини не стало, заводи-«ГЕС» зупинились. У Києві завод повністю закрився, а вінницький «Кристал» перейшов на ювелірку і вижив… Звісно, у нас працюють свої огранники… І якщо ця професія буде відроджена у Вінниці завдяки інвестору, то слава вінницької школи матиме продовження! Я це вітаю!

Також за словами Валерія Дякова в топ-10 професій, які гарантують молодому спеціалісту роботу та зарплату від 8-10 тисяч гривень входять: кухар-кондитер, ювелір-монтувальник, програміст станків та верстатів, токар, фрезерувальник, маляр-штукатур, плиточник, зварювальник і всі види «металообробки»…