Ситуація надалі погіршуватиметься

Як стверджують  науковці, ситуація  ставатиме дедалі гіршою, – інформує  британське видання The Telegraph.

За інформацією  ООН, піщані та пилові бурі стають “все більш частими та сильними” в багатьох  регіонах земної кулі. Зараз пилові буревії  добрались і до інших  регіонів світу, наприклад, до південної  Європи. В тому числі й до України.

В коаліції ООН з питань піщаних і пилових бур заявили, що пилові буревії  мають “значний транскордонний вплив, впливаючи на різні аспекти навколишнього середовища, клімату, здоров’я, сільського господарства, засобів до існування та соціально-економічного добробуту людей”.

Чимало вчених намагається пояснити ці тенденції з повторюванням пилових штормів. Основні фактори впливу — це масштабна вирубка лісів, ерозія ґрунту та зміни клімату. За словами професора Девіда Томаса з Центру навколишнього середовища Оксфордського університету, будь-яка активність людей на окраїнах пустелі, що зменшує розміри водойм чи  знищує природну рослинність, збільшує ризики пилових буревіїв.

Проте чимало з них  мають цілком природне походження. “Частини Сахари є природним джерелом пилу, тобто пил є в атмосфері з природних причин, а не через діяльність людини. Наприклад, сухі дна озер, успадковані від вологіших кліматичних умов у далекому минулому, є джерелами пилу по всьому світу”, – розповів вчений.

Відновлені землі, керування ґрунтом і водою, щоб збільшити рослинний покрив — це рекомендація ООН, щоб побороти це  природне лихо. Лідер тут — Китай, що реалізовує найамбітніший в світі проект з  висадки дерев.  Починаючи з 1978 року розпочалась робота щодо створенням “Великої зеленої стіни”, вже висаджено більше  66 мільярдів дерев, а до 2050 року  посадять ще 100 мільярдів. Є надії, що  реалізація цього проекту захищатиме  північно-східну частину Китаю  від піщаних  буревіїв з пустелі Гобі.