У березні відбулася масштабна індексація пенсій, яку анонсував Президент України Володимир Зеленський. Підвищення виплат отримали майже всі 10,5 млн пенсіонерів. Індексація зокрема торкнулася і 381 тис. жителів у Вінницькій області.

Пенсії проіндексували на 8%. Розмір підвищення визначався індивідуально і становив до 1500 грн. У середньому виплати зросли на 322 грн, тобто середня пенсія тепер становить майже 5800 грн. В уряді зазначають, що індексація перекриває зростання цін за минулий рік.

Певне підвищення отримали й ті громадяни, кому нарахували пенсію лише торік. Тому максимальний розмір індексації обмежили на рівні 1500 грн, щоб справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс на індексацію та водночас дещо збільшити найнижчі пенсії. Загалом, це вже третя індексація за час повномасштабної війни.

Додаткове підвищення. У квітні частині пенсіонерів також збільшили та перерахували пенсії. Мова насамперед іде про людей, старших за 65 років, які мають повний стаж. Для них мінімальний розмір пенсії відтепер становить 3200 грн замість 2840 грн, оскільки з квітня (вдруге цьогоріч) зростає до 8000 грн мінімальна зарплатня, до якої підв’язані виплати. Автоматично виплати перерахували також і для частини працюючих пенсіонерів, враховуючи їхній оновлений стаж.

Без затримок. Для будь-якої держави, що воює, виплати пенсій та соціальних зобов’язань завжди ставали справжнім випробуванням. І Україна тут не виняток. Логічно, що дефіцит держбюджету, який став наслідком росі­йського вторгнення, мав би вплинути щонайменше на своєчасність виплат. Але фактично 10,5 млн українських пенсіонерів цього не відчули. Попри об’єктивні економічні труднощі владі вдалося забезпечити для всієї соціальної сфери України своєрідну «фінансову подушку», яка дала змогу не тільки стабільно і в повному обсязі виплачувати пенсії протягом війни, а й загалом підвищити середню пенсію в Україні майже на 2 тис. грн порівняно з початком 2022 року.

Нардеп і голова партії «СН» Олена Шуляк переконує, що держава й надалі виплачуватиме пенсії вчасно.

«Повномасштабне російське вторгнення значно вдарило по гаманцю мільйонів українців. Хтось втратив житло, хтось роботу, але найгірше – багато хто втратив рідних і годувальників. Вкрай важливо для Президента Володимира Зеленського, Офісу Президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, для партії «Слуга Народу» та загалом для всієї влади підтримати пенсіонерів, для яких пенсія залишається єдиним джерелом доходу, на який вони живуть. Саме тому жодного разу під час війни держава не затримувала ні пенсії, ні інші соці­альні допомоги й виплати. І робить максимум для того, щоб затримок не було й у майбутньому».

Кошти є. За словами Олени Шуляк, держава гарантує щорічну індексацію пенсій. Внутрішні ресурси на це є, навіть попри певні затримки з надходженнями допомоги від західних партнерів. «Команда Володимира Зеленського та його Офісу робить системні кроки, щоб зберегти гідний рівень життя людей старшого віку й надалі допомагати тим, хто цього найбільше потребує», – зазначає нардеп.

Платити українцям пенсії насамперед допомагають військовослужбовці, говорить міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. «Якщо говорити про наші пенсії, то тут на допомогу нам прийшли наші військові, які не тільки допомагають на лінії зіткнення. Єдиними соціальними внесками, які надходять із їхніх заробітних плат, дуже добре наповнюється наш пенсійний фонд», – заявила вона в інтерв’ю «Укрінформу».

Міністерка додає, що держава забезпечена коштами і для виплат інших соціальних зобов’язань. Адже торік восени Україна уклала угоду зі Світовим банком, який надаватиме на це кошти. «Усі соці­альні допомоги ми маємо чим покривати, і щодо цього питань не виникатиме», – резюмує Оксана Жолнович.

Ілля Смірнов,
політичний аналітик