Війна внесла свої корективи в географію сілбгоспвиробництва. І на Вінниччині згадали про власні томати, перець, огірки, дині та кавуни.

Фермери Вінниччини  будують теплиці, щоб вирощувати продукцію навіть у прохолодні весняні та осінні періоди.

Зокрема, будівництво теплиць площею 16 тис. м² (1,6 га) завершують у с. Бугаків Немирівської громад Вінницького району.

Власник господарства Олександр Гудима, розповів журналістам, що теплицю зведено коштом гранту в межах програми «єРобота».

«7 млн грн виділяє держава, 5 — я особисто. Але ці кошти йдуть на матеріали, а все інше йде з власної кишені. 90-95% в нас збудовано. Найскладнішу роботу ми пройшли, залишилось 10% добудувати. Введено в експлуатацію 16 теплиць із 32», — повідомив Олександр Гудима.

Як розповів місцевий агроном Віталій Качалка, у теплицях будуть вирощувати огірки, томати, перець. Наразі збирають урожай редиски та викопують зелену цибулю на перо, після чого висадять огірки.

«Огірок дуже швидко росте, якщо є необхідна температура, а нам потрібно постійно дотримуватись +25°С. Ввечері холодно, то ми обігріваємо», — сказав він.

Вирощуванням овочів Олександр Гудима, займається 5 років. Цьогоріч під городину заклав 20 га наявних площ. Сезон реалізації розпочинається навесні і триває до осені. Теплиці ж дадуть змогу займатися городиною цілий рік.

«Ми продаємо продукцію в літній період — оскільки багато супермаркетів просять, щоб ми продавали мінімум 6 місяців. В нас підростає розсада: частина теплиць — буде огірок, частина — помідори, частина — перець», — зазначив Олександр Гудима.

Відомо, що в області гранти на створення теплиць у межах програми «єРобота» вже отримали 5 підприємців.