Вже більше 10 днів обласна Вінниця гудить з приводу нападів на дітей так званого «маніяка» із Тяжилова, якого дотепер 400-тисячне місто бачило переважно із двох суперечливих фотороботів та на фото сепаратиста із «ДНР».

Поліція поки що дуже скупо коментує ці два випадки «розбещення» школярок, але заперечує істерію по зґвалтуванню дівчаток 11 і 7 років… Водночас вінницькі батьки та активісти вирішили діяти самостійно, об’єднались у групи в соцмережах та приховано патрулюють місця з дітьми від «маніяка» з Тяжилова! Чому з Тяжилова?

Усе почалось 19 березня із під’їзду багатоповерхівки по вулиці Максима Шимка, де дорослий збоченець напав на 11-річну дівчинку, що йшла на урок музики. Спершу на Тяжилові говорили про «ґвалтівника» із бородою, який буцімто вчинив сексуальний злочин щодо школярки… І одразу в соцмережах Вінниці поширили фоторобот бороданя, якого одразу назвали «маніяком із Тяжилова»… Але поліція одразу почала «гасити» цей спалах емоцій городян та заперечила справжність фоторобота і факт згвалтування дівчинки.

Зокрема у відділі комунікацій облполіції заявили, що злочин 19-го березня щодо дитини справді був, але він кваліфікований як розбещення неповнолітньої. Кажуть, що дорослий дядько у під’їзді словесно залякав дівчинку та заліз їй в трусики…

Після цього випадку і заяви батьків дитини в поліцію слідчі обійшли всі «висотки» на вулиці, опитали мешканців, пройшлись по квартирах та зняли відео із сусідніх магазинів… Спершу, 20-22-го березня, по місту навіть поширилась оптимістична інформація про «затримання підозрюваного» в розбещенні. Але офіційно про це досі Нацполіція не повідомляє! Кажуть, пошуки тривають, і більше жодних деталей щодо сексзлочину в інтересах слідства.

А 21-го березня у Вінниці знову поширились неймовірні чутки про другий напад маніяка на дитину, вже на Замості! Тут 7-річна дівчинка йшла зі школи додому і після подій на Тяжилові вже знала від батьків та вчителів про «поганого дядю, який говорить із дітьми і заманює у під’їзд…» І під під’їздом будинку цієї школярки справді з‘явився не відомий дитині чоловік, який просив допомогти йому відкрити кодовий замок… Дитина злякалась, що це саме той «маніяк», втекла і набрала маму на мобільний. Мама 21 березня звернулась до поліції та повідомила про чоловіка, що намагався заговорити із її 7-річною донькою… У поліції перевірили цей факт, але жодних натяків на «маніяка», розбещення чи гвалтування не знайшли… Значить, збоченець чи педофіл із Тяжилова не серійний?

До речі, після цього випадку на Замості у соцмережах та шкільних групах у «Вайбері» самі вчителі поширили фото буцімто «маніяка №2» — чоловіка середніх років із легкою бородою, в зимовій куртці. В той момент, 21-го березня, нагнітання ситуації по місту дійшло піку, бо в телефоні кожного школяра Вінниці було це фото та чіткі інструкції від педагогів та батьків – бійся «маніяка», ні з ким не говори. Батьки, зустрічайте своїх дітей та проводьте до самого дому…

Сепаратист з «ДНР» Прилєпін, якого «приплели» до педофільних подій

Але це фото маніяка №2 виявилось жартом, бо на ньому невідомі патріоти «приліпили» до педофільних подій у Вінниці сепаратиста і письменника із «ДНР» Захара Прилєпіна. І поліції знову довелось спростовувати фотофейк!

– Поліцією міста зареєстрований єдиний факт розпусних дій невідомого чоловіка відносно 11-річної дитини, який мав місце 19 березня у м. Вінниці. Поліцейські проводять увесь комплекс необхідних заходів для встановлення особи зловмисника та його затримання. Прохання не нагнітати паніку та не поширювати недостовірну інформацію. Зокрема особа, зображена на фотороботі, що оприлюднений в соцмережах, не має стосунку до цього злочину, — зазначено у повідомленні прес-служби Нацполіції.

Але навіть на 10-й день пошуків «маніяка із Тяжилова» поки що немає інформації про його затримання…

– Ми працюємо, всі школи та гуртки до канікул були під посиленим контролем… Вчителі та батьки отримали інструкції, діти попереджені. Пошук триває… Але це розуміє і підозрюваний, який також явно читає соцмережі та газети. Тому багато розказати не можемо, бо, по-перше, буде паніка, а по-друге, він «ляже на дно», — повідомило газеті джерело в поліції.

А вже 26-го числа правоохоронці поширили містом офіційний фоторобот підозрюваного в розбещенні дівчинки на Тяжилові.

Цього чоловіка розшукують вже 11-й день

«Допоможіть встановити особу правопорушника!!!  Лівобережним відділенням поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області встановлюється особа чоловіка, якого підозрюють у вчиненні розпусних дій відносно малолітньої дівчинки, — зазначено в повідомленні поліції Вінниці. — Прикмети розшукуваного: вік – 35-40 років, зріст – 175-180 см, волосся русяве світле, обличчя кругле, очі карі, ніс великий, губи пухлі, середньої тілобудови, розмовляє українською мовою (суржиком).

Був одягнений у чорну болоньєву куртку до пояса, чорні спортивні штани, на правій руці мав обручку з жовтого металу. При собі мав матерчату сумку темно-сірого кольору.

Громадяни, які володіють будь-якою інформацією, яка допоможе встановити особу розшукуваного, прохання негайно повідомити до поліції за телефонами (063) 1961233, (093) 6120302 або 102. Конфіденційність гарантовано».

Станом на 28 березня пошуки «тяжилівського маніяка» тривають…

Сергій Годун