Громадяни Браїлова проти розкрадання бюджету, зловживання службовим становищем та ігнорування думкою громади.

Відверта сходка села відбулася кілька днів тому. На думку людей, звіт сільського голови про розвиток Браїлова був ні чим іншим, як брехнею. Адже у селищі страшенно розбиті дороги, багато вуличок потопає у багнюці, ніхто не думає про соціальну сферу. Колись промисловий Браїлів занепадає. Страхополохом при в’їзді у селище стоять напівзруйновані приміщення колишнього цукрового заводу.

– Ми хотіли створити Громадську раду при селищній раді, але за сприяння голови Браїлова наша ідея була похоронена, — казали виступаючі на зборах. — Тому що ми планували створити комісію з контролю фінансово-господарської діяльності селищної ради. Виходить, знову буде відмито кількамільйонний бюджет? Ви всі бачите, що король голий, і мовчите. На дитсадок свого часу виділили 3 мільйони, але дитсадка немає, як і немає у школі спортзалу. Ми через суд добилися, щоб на сайті селищної ради була хоч якась інформація для людей. Але все одно немає прозорості та відкритості в роботі селищної влади.

Громада казала, що селищна рада втрачає авторитет, й сусідні села Почапинці, Демидівка, Могилівка не захотіли бути з Браїловом однією громадою і перейшли до іншої ОТГ.

– Вимагаємо, щоб голова, який 18 років керує, перестав красти і не зловживав службовим становищем, — каже Андрій Войтюк з «Громадяни Браїлова». — У нас є докази, які ми витребували через обласного прокурора, що проти посадових осіб селищної ради Браїлова було відкрито 6 кримінальних справ. Зокрема у 2016 р. з бюджету Браїлівської селищної ради на капітальний ремонт дороги (асфальтування) по вул. Леніна у смт Браїлів було списано близько 800 тис. грн., хоча робіт у 2016 р. ніхто ніяких не провадив. Голова пояснив, що він сплачував борг перед підрядною організацією, яка виконала ці роботи у попередньому році. Але, отримавши договори та акти виконаних робіт згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації», ми побачили, що у даних договорах нічого не було сказано про боргові зобов’язання. При отриманні копій актів виконаних робіт з реконструкції деяких мереж водопостачання побачили, що ціни на матеріали та виконані роботи в рази більші від ринкових. А отримання коштів, які односельчани здавали як дольову участь у будівництві водогонів, ніде не зафіксовано. Незрозуміло, куди вони пішли, оскільки повністю усі роботи оплачувалися бюджетними коштами.

Також було відкрито кримінальне провадження стосовно підставного ФОП, який у 2016 р. поставив товарів Браїлівській селищній раді на загальну суму майже 800 тис. грн. Браїлівчанам стало відомо, що у даного чоловіка немає відповідних можливостей, а постачання продуктів харчування незаконно здійснює зять голови відкрито, що сам голова не заперечує. Тобто ФОП є підставний підприємець, через якого проганяють бюджетні кошти і до сьогодні. У 2012 р. селищною радою було підроблено рішення сесії, яке не розглядалося на сесії, надано дозвіл близьким родичам голови та землеупорядника на виготовлення технічної документації з відведення по 2 га кожному землі комунальної власності Браїлівської селищної ради.

У 2010 р. керівними особами селищної ради підроблено рішення сесії, яким незаконно передано в оренду доньці голови базарну площу на 49 р., таке рішення на сесії не розглядалося. Зафіксоване ще одне порушення: в опалювальний сезон 2016-2017 р.р. селищною радою для обігріву своєї адмінбудівлі та трьох ДНЗ було закуплено дров на загальну суму 338 410 грн., з них через держлісгосп — на 28260 грн., а усі інші кошти – через приватних підприємців. Є усі підстави вважати, що в такий спосіб просто відмивається бюджет. Однак не проведено жодних слідчих дій, і кримінальні провадження були, на нашу думку, незаконно закриті, — каже Андрій Войтюк від членів ГО «Громадяни Браїлова».

– Якщо голова не перестане розкрадати бюджетні кошти, не перестане зловживати службовим становищем, продовжуватиме ігнорувати думку громади, то кинемо його у люстраційний сміттєвий бак і вивеземо за Браїлів.

Селищний голова такі звинувачення відкидає і каже, що все це виходить від кількох осіб, які разом з ним балотувалися на посаду голови, але за них громада не проголосувала.

– Ви чесний? — риторично запитує селищний голова Валерій Резидент на зборах у Андрія Войтюка. — Ви роками не платите за комунальні послуги — ні за воду, ні за вивіз сміття, ні за каналізацію. Злодій я чи ні — нехай оцінку дадуть правоохоронці. А то виходить, що 2 роки громадська організація займається Резидентом — вони і судді, і прокурори, і правоохоронці. Я як влада маю право примусу і буду вимагати від кожного чесно працювати на Браїлів.

https://www.facebook.com/100017922074390/videos/189767438297324/