Сьогодні дізнався, що людина, яка доклала чи не найбільше зусиль за останні роки для подолання корупції і безгосподарності у вінницькій медицині Тетяна Супрунова звільнена за якийсь “аморальний проступок”. Звісно це результат її боротьби за збереження Пологового будинку і особливо за чесні вибори ректора ВНМУ імені М. Пирогова, де нещодавно “перемогла” обвинувачувана в плагіаті Вікторія Петрушенко.

“Аморальні проступки” характерні останнім часом для принципових людей, яких треба звільнити швидко, не шукаючи недоліків у їх роботі. Автономія вузів в Україні виродилася в ректорський феодалізм, коли останній сам формує під себе лояльних людей для забезпечення переобрання себе на наступні строки.

Зловживання звільненням за аморальний проступок не так давно ми бачили і в справі про звільнення Ірина Фаріон. Багато – хто, поверхово оцінюючи як слова  Ірини Дмитрівни, так і наслідки ректорського свавілля, цьому не надав ваги (а дехто навіть зрадів).

Але свавілля роботодавців будь-де стосується всіх працюючих людей в Україні, це створює негативну практику, яка швидко поширюється. Особливо небезпечним для України є негативний відбір педагогів. Як учасник профспілкового руху я вважав за необхідне публічно акцентувати на відсутності законних підстав для такого звільнення і фактичному переслідуванні працівника за його переконання і висловлення своєї думки і повторюю це зараз.

Сподіваюся, що Тетяна Супрунова обов'язково оскаржить наказ про звільнення до суду і буде поновлена на роботі з виплатою їй середнього заробітку за час вимушеного прогулу, починаючи з 1 травня цього року.

Наразі відомо, що безпосереднім приводом до звільнення стала скарга проксі особи (студента) на поведінку викладачки при фіксації порушень законодавства під час виборів ректора ВНМУ ім. М.І. Пирогова. Детальніше про "аморальність" напишу після надання вузом доказів.

Юрій Хорт