За словами співрозмовників, причина тому – бездіяльність голови Хмільницької організації УТМР Олександра Шемети.

– Ми не довіряємо йому ні як мисливцю, ні як рибалці, ні як людині, що має зберігати мисливські тварини, угіддя та рибні ресурси і маємо на те безліч причин. За полювальний сезон 2016-2017, мисливці жодного разу не бачили його та єгерів УТМР (хоча існує інформація, що в 2017 році списано близько 18 тисяч гривень на паливо), які мають здійснювати контроль за мисливськими угіддями та не допускати порушень правил полювання передбачених в ЗУ «Про мисливське господарство та полювання». Нами, мисливцями, під час полювання неодноразово спостерігалось порушення правил полювання особами, які не є членами Хмільницької районної організації УТМР. Ці люди полювали без належних дозволів у заборонених місцях (на відтворювальних ділянках) та робили це в заборонений час із заборонених знарядь! – обурені співрозмовники.

Невдоволені кажуть, що люди з Житомирщини та Хмельниччини є добрими знайомими голови Хмільницької УТМР Олександра Шемети. Це не усі претензії хмільницьких мисливців і рибалок.

– Списуються значні кошти на зариблення та годівлю риби в Сандрацькому водосховищі, але по факту з кожним роком риби стає все менше і менше. Крім того Шемета О.С. заборонив нічну риболовлю в Сандрацькому водосховищі, а сам з своєю довіреною особою роблять на вилові риби певний бізнес, а саме виловлюють незаконними способами (сітками та електровудками) останні залишки риби і реалізовують її на базарах і т.д.

Чоловіки говорять, що голова УТМР не виконує свої посадові обов’язки, а лише імітує і хочуть, аби голову організації було не лише переобрано, а й покарано. Кажуть, що такого при діяльності колишнього голови Хмільницької УТМР Антонові Кащєєву не було. Тоді як сам Антон Григорович разом із єгерями прийшли підтримати нинішнього голову Олександра Шемету.

– Це ніщо інше, як бажання рейдерського захвату посади всіма можливими способами. Вони пишуть скарги у всі інстанції, проте нам нічого боятися бо за нами правда, – кажуть єгері Хмільницького району. А сам Олександр Шемета дає відповідь на усі претензії:

– Зариблення у нас проходить щороку, про що є відповідні підтверджуючі документи – акти зариблення, накладні з підписами та печатями сільського голови, голови та членів УТМР, присутніх на зарибленні. На одному з них ми разом з кореспондентом 33 «каналу» запускали зарибок щуки. Закупляємо та розраховуємося за зарибок з Уланівським рибцехом по безготівковому рахунку. Те ж саме можна сказати і про використане пальне – усе підтверджено і задокументовано.

Дає відповідь Олександр Семенович і на звинувачення у бездіяльності його та єгерської служби:

– Якби єгері та я не працювали, то не була б виконано стільки роботи. Єгері проводять обходи, ставлять солонці для зайців, ремонтують та встановлюють нові годівниці для диких тварин. За 2017-початок 2018 року нами було складено 6 адміністративних протоколів на бажаючих незаконно нажитися на природі людей. Щодо питання про полювання та риболовлю так званих «чужих» на території Хмільницького району, то у нас дійсно є 27 людей з Житомирщини. Поте вони офіційно покинули Бердичівське УТМР та є членами Хмільницького: вони сплачують членські внески та мають право полювати на пернату дичину та хутряних звірів із дозволеної законом зброї.

А от щодо заборони нічної рибалки на Сандрацькому водосховищі, то Олександр Шемета підтверджує, що вона дійсно є, так як це місце має статус заказника. А єгерська служба у нічний час є там тому, що проводить рейди з метою виявлення та вилучення браконьєрських сіток та встановлення їх власників.

Колишній голова УТМР Антон Кащєєв додає:

– Минулого року Олександра Шемету члени УТМР вдруге обрали головою. На мою думку, це і означає довіру нашого товариства. Допускаю, що він міг допустити якісь помилки, але не те, що йому «закидають» ці люди. На мою думку зараз ці невдоволені мають на меті не усунути помилки, а лише звільнити з посади голову, аби поставити свою людину, – зауважив Антон Григорович.

Сподіваємося, що контролюючі органи та час поставлять крапку у цьому конфлікті.

Наталя Міщук