– Чому нещодавно відремонтований будинок культури і школу прикрашають тріщини і величезні вирви облупленої штукатурки? Які досягнення і недоліки випливли на сході однієї із кращих в області територіальних громад?

– Коли їдеш через інші села, що потонули в руїнах та хащах, убогості, і в’їжджаєш у Росошу та бачиш гарні і відремонтовані споруди в центрі – здається, що тут гарний господар… І це пробуємо сказати… Але опоненти голови різко обривають:

– Не спішіть із висновками, бо в цьому раю нам пекло. Тут все, як у державі: своїм – усе, ворогам – нічого. У нас вже формується диктатура однієї людини…

Запитайте у голови, чому він не розуміє такого слова як демократія і всіх, хто виступав та виступає із критикою, нещадно гнобить… Ось Олеся Гевко, молода та сучасна людина, яка була самовисуванкою, навіть не від якоїсь політичної партії, склала Володимиру Сличуку конкуренцію на виборах у територіальну громаду. Набрала більше 40 відсотків. Багато людей її підтримали. Та й у голови із 1700 населення лише 600 з лишнім підтримки… І що? Сьогодні вона із завідуючої дитсадком – викинута на вулицю, взамін взагалі роботу за фахом не запропонували. Щоб не поновилась – посаду і установу ліквідували. Всі, хто критикував чи критикує голову, сьогодні як «прокажені», до яких люди бояться підійти. Над ними розправа, — діляться опоненти голови.

– Кого ви слухаєте, це вічні кляузники, їм що не роби, то не так. Хвалити Богу, господаря в селі маємо, хіба не видно його роботи… Зрозуміло, переслідувати нікого не треба, але якщо чесно, під час виборів було порушено червону межу. Що тільки не говорили – і про кілера, якого найняла опозиція, і про родинні стосунки. Голові було боляче, він якраз в санаторії лікувався, і тут таке, — це вже аргументи прихильників голови.

– Ви що? Який кілер, ось це вже переходить всякі межі – я суджуся за неправомірне звільнення. І ще судилася б за наклеп про цього міфічного кілера. Але в очі мені цього ніхто не сказав, бояться, бо це наклепи, щоб налаштувати проти людей, – коментує Олеся Гевко, конкурент голови на виборах.

Вже на зборах, всі наболілі запитання громади коментував сам голова:

– Чому на родючих землях запасу ви дозволили будувати сонячну станцію? Хіба не можна було там, де зруйнована паперова фабрика? Зрозумійте, громада не проти цієї станції, але є ж рекомендації від Кабміну та облради – ставити їх на непридатних для сільськогосподарського призначення землях!

У відповідь зачитали відповідь на звернення ініціативної групи с. Росоші до голови ОДА – все в рамках закону – стверджували там.

– Чому ви собі доплачували 300 відсотків премії?

– Про всі доплати було рішення ради на початку року. Таких добавок я собі не міг одноосібно доплачувати, – відповів голова.

– Чому ви виселяєте нас із квартир, які ми облаштували?

– Бо за документами це сарай місцевої амбулаторії лікарні.

На запитання про облуплені від нещодавнього ремонту будинок культури та школу новообраний голова територіальної громади Володимир Сличук відповів так:

– Ми отримали із фонду регіонального розвитку кошти на ремонт будинку культури, а це 1 млн 800 000 у кінці року і були поставлені перед фактом: або освоювати їх, або віддавати назад державі. Тому й проводили ремонтні роботи в місяці, в які вони за технологічними показниками не мають бути проведені. Як господар у себе вдома я цього б не робив, а тут я не господар, а виконавець. Що могли – зробили. Бо віддати назад кошти – було безглуздям. Решту: потепліє — підправимо. Те саме і з ремонтом школи. Бо утеплення школи та будинку культури дало можливість зекономити великі кошти на теплі.

Крім звіту голови та його обговорення, був прийнятий план розвитку тергромади на 2018 рік. Його також обговорили та ухвалили публічно.

Про те, що розкол територіальної громади існує і бажання знаходити спільну мову поки що немає, свідчать звернення до правоохоронних органів ініціативної групи села про підозру в підробці документів та рішень селищною радою та фабрикування підписів депутатів. Не на камеру опоненти говорили про немовби вже роками існуючі корупційні схеми із відмивання великих коштів на втілених проектах у громаді, закривання невиконаних робіт та підрядів.

На всі запитання та про порозуміння із опоненткою Олесею Гевко та іншими опозиційними депутатами, представниками громади, що прозвучали на сході села та у зверненнях до редакції, голова Володимир Сличук відповів:

– Наша рада була, є і буде публічною у своїй діяльності, про це свідчить наш сайт. Я офіцер у відставці – маю честь. Нікого не переслідував і не переслідую. Всі звинувачення — наклеп. Дуже важко, коли ти працюєш з ранку до вечора, а тебе не всі розуміють. Ініціював і здійснив об’єднання територіальної громади, куди увійшов і Очитків із іншого – Оратівського — району, не один рік працюю, маю довіру в області та країні. Наша громада давно в числі найкращих в області. Але купка незадоволених вирішила так постійно розпинати мене та більшість депутатів та прихильників наших рішень та дій. Щодо Гевко, то справа зараз в суді – як суд вирішить, так і буде….

На сході села була присутня депутат Вінницької облради Тетяна Редько.

Андрій Власенко