Лідери країн G7 з цього приводу зустрінуться в Італії в червні. Тим часом США ведуть переговори з близькими партнерами про те, щоб очолити групу союзників, які нададуть Україні допомогу в розмірі до 50 мільярдів доларів.

При цьому величезні витрати будуть відшкодовані за рахунок непередбачених прибутків від суверенних російських активів, які були заморожені та за якими нараховуються відсотки в основному в Європі, пише Bloomberg.

Цей план обговорюється країнами “Великої сімки”, водночас США наполягають на укладенні угоди на зустрічі лідерів G-7 в Італії в червні. За словами людей, знайомих із цією пропозицією, дискусії з цієї теми були важкими, і досягнення угоди може зайняти місяці.

Цей план сигналізує про рішучу демонстрацію підтримки з боку Вашингтона після того, як Конгрес схвалив у квітні допомогу Києву в розмірі 61 мільярда доларів, яка була відкладена на кілька місяців через міжпартійні розбіжності. Цей крок також чинитиме новий тиск на Європейський Союз, щоб той відмовився від своїх заперечень проти використання заморожених російських активів.

Відповідаючи на запитання про такі пропозиції, згідно з якими США або частина країн “Великої сімки” виділять гроші на допомогу, яку ЄС буде погашати, використовуючи заморожені активи, міністерка фінансів США Джанет Єллен відповіла, що “це те, що ми хочемо і обговорюємо”.

“В ідеалі ми хотіли б, щоб у цьому брала участь уся “Велика сімка”, а не просто щоб Сполучені Штати робили це наодинці”, – сказала вона.