Після початку повномасштабного вторгнення 658 церков Московського патріархату перейшли до ПЦУ. Найбільше переходів до ПЦУ сталося серед церков Київської, Хмельницької та Вінницької областей. Про це повідомляє Опендатабот.

Найбільший ажіотаж переходів був у 2023 році, тоді до ПЦУ звернулося 386 громад.Проте з грудня минулого року до квітня 2024 кількість охочих приєднатися до ПЦУ зменшилася,за цей період з таким проханням звернулося 96 церков.

Найбільше релігійних установ змінили свою приналежність у Київській області — 164 громади, у Хмельницькій — 155, та Вінницькій — 75. Натомість в Донецькій області найбільше церков, які пов’язані з країною-агресоркою. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області — по 526 церков на кожну. Попри очевидне проросійське спрямування, серед усіх церков лише 22 вказують у своїй назві приналежність до Московського патріархату.

Перед початком масштабного вторгнення росії в Україну набрали чинності поправки до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”. Відтепер усі церкви та релігійні установи повинні були оновити свої назви в Єдиному державному реєстрі, щоб чітко вказувати на приналежність до Московського патріархату. Якщо організація не виконала цю вимогу самостійно, зміни вводилися примусово, додаючи до офіційної назви у реєстрі примітку “РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)”.

З огляду на ці законодавчі зміни, Мінюст для 42 церков самостійно доповнив назви з відповідними примітками.