Спільними зусиллями очільника Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Володимира Гройсмана, міського голови Сергія Моргунова та голови облради Вячеслава Соколового налагодили виробництво першого вінницького розвідувального безпілотника. Новий дрон може здійматись на висоту до 4000 м, рухатись зі швидкістю 150 км/год та має радіус дії до 40 км.

Такий безпілотник стане суттєвою допомогою захисникам на передовій, адже розроблявся з урахуванням основних потреб для здійснення його максимальної операційності.

– Від самого початку повномасштабного вторгнення ключовий пріоритет для нашої команди – допомога захисникам, – написав на своїй сторінці у ФБ очільник Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Володимир Гройсман.

Вінницький безпілотник отримав вже офіційне ім’я – «Щедрик». Його шлях — туди, де його дуже потребують наші захисники.

Вінниччина лідирує у виготовленні РЕБ – засобів радіоелектронної боротьби

Їх виготовляють місцеві волонтери та підприємці для допомоги українським військовим у боротьбі з російськими безпілотниками. РЕБи блокують частоти, на яких працюють дрони рф, дезорієнтують їх у просторі та знешкоджують. Дрони втрачають керування та падають, не завдаючи шкоди нашим бійцям.

Вінничани назвали ці пристрої «Буревій», вони прості у використанні та не потребують спеціальної підготовки. Це робить їх незамінними в умовах бою, коли треба швидко приймати рішення.

РЕБи “Буревій” можуть встановлюватися на автомобілях, БТРах, танках або стаціонарних позиціях в окопах. Вартість РЕБів “Буревій” від 30 до 105 тис. грн, що значно дешевше, ніж інші засоби боротьби з дронами. Комплектуючі для РЕБів волонтери та підприємці купують за кордоном, а корпуси та електроніка  – українського виробництва.

“Без РЕБів на цій війні ніяк. Завдяки «Буревіям» нашим хлопцям на фронті значно безпечніше”, —наголошують виробники.

Ірина ЗОНОВА