Віктор Губіліт, мешканець Рівного Мурованокуриловецького району, прийшов до редакції знервований. Щойно у Держгеокадастрі Вінницької області одним документом поставили хрест на його мрії створити власне фермерське підприємство.

– Ще у грудні 2015 року я звернувся до Юрія Козака, керівника Держгеокадастру у Вінницькій області, з заявою, щоб мені виділили землю для фермерського господарства, — розповів Віктор Губіліт. — Я знайшов за межами села 10 гектарів зарослої, спустошеної, нікому не потрібної землі. Зустрівся з Козаком, пояснив, що в мене шестеро дітей, їх потрібно якось ставити на ноги. Він мені відповів: як багатодітному батькові ми вам допоможемо виділити землю. Він видав наказ, і я робив потрібні документи в Інституті землеустрою. Потім віддав їх. Спочатку мені їх повернули, сказали, що не вистачає кількох підписів.

Допрацювали — віддав документи у 2017 році. Минув не один місяць, а відповіді я не отримував. Згодом не витерпів, поїхав до цього відомства і дізнався, що мою землю нібито віддали атовцям! Про це мені повідомили в офіційному листі. Спочатку мої документи довго не могли знайти. Я дзвонив на всі телефони. Аж поки не розізлився і не сказав, що буду позиватися до суду. Аж тоді знайшлися документи на землю. За їхнє оформлення я віддав більше 10 тисяч гривень! У мене мову відняло! Як могли віддати цю землю, коли я на неї виготовляю документи й інформація про це забита в комп’ютері? І як можна віддати її, якщо я нещодавно проходив нормативно-грошову оцінку землі і депутати району проголосували за те, щоб віддати мені цю землю? Я, мої діти розчищали цю землю від чагарників та бур’янів. У мене вже все зорано і більше половини засіяно. Я купив техніку, все, що потрібно для фермерського господарства, а землі, виявляється, в мене немає! Напрошується один висновок — таким чином з мене вимагають хабар.

Я розумію, що Козак — людина Гройсмана, але вже так нахабно себе поводити — це свавілля! З моїх дітей всі пільги зняли. Але я не прошу нічого, тільки одне — не заважайте.

Підозрюю, таким чином мені помстилися за мою активну громадянську позицію щодо сміттєсортувального полігону поблизу Рівного. Тоді мені працівник спецслужби заявив, що в нього відомості є про те, що нібито я мав спалити райдержадміністрацію. Але ж це маячня. Та й землю я просив в оренду. Інакше закон не дозволяє. Виходить, я тільки розроблю цю землю, а її доведеться вже віддавати. Так несправедливо!

Одне запитання не дає спокою — кому вигідно нацьковувати людей один на одного?

– Ми надавали Віктору Губіліту викопіювання та погодження на ці землі, — розповідає голова села Надія Чуплакова. — Але землями за межами населеного пункту розпоряджається Держгеокадастр. І ми навіть можемо не знати, кому віддають ту землю. Чому йому відмовили — не знаємо. Кажуть, віддали атовцям? Значить, не з нашої громади. Зараз справді землі не вистачає, тому до нас звертаються з того ж Держгеокадастру з проханнями знайти землю. А ми відмовляємо. Питання дуже гостро стоїть.

У Держгеокадастрі від коментарів утрималися. Тим часом обурений багатодітний батько готує позов до суду і дуже сподівається, що його історію почують у «верхах» і зроблять правильні висновки.