Поліція Берліна оголосила про заборону використовувати прапор України на масових заходах 8 та 9 травня поблизу радянських меморіалів пам’яті про Другу світову війну. Заборона також стосується прапорів Росії та інших символів.

Зокрема, берлінська поліція видала указ про заборону на використання прапорів України, Росії, георгіївських стрічок та військової уніформи під час заходів поблизу радянських меморіалів. Відповідний указ стосується російсько-німецького закону про догляд за військовими могилами, який на себе взяла Німеччина у 1992 році.

Як пояснила німецька поліція, “акт пам’яті та поваги до цих меморіалів і монументів має зберігатися також на тлі російсько-української війни”. Крім заборони на символи, також недозволенно проводити марші та співати військові пісні, зокрема вигуки, які можуть прославляти та звеличувати війну в Україні. Виключення з цього правила отримали ветерани Другої світової війни, представники та дипломати делегацій держав, які можуть брати участь в пам’ятних заходах.