Народний депутат України ОЛЕГ МЕЙДИЧ та фракція «Батьківщина» проти впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи на базі приватних пенсійних фондів та голосувала проти відповідного законопроєкту №9212, який розглядався в сесійній залі й на ухвалення якого в першому читанні не вистачило голосів.

– Перехід до накопичувальної пенсійної системи на базі приватних пенсійних фондів не розв’яже питання подолання дефіциту Пенсійного фонду, а просто пограбує літніх людей. До того ж досвід деяких європейських країн підтвердив, що солідарна пенсійна система є оптимальною, — каже народний депутат України від фракції ВО «Батьківщина» ОЛЕГ МЕЙДИЧ.

В свою чергу, лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко сказала, що:

– Я спілкувалася з керівництвом Міжнародної  організації праці, вони сказали, що навіть ті країни, які експериментально такі примусові накопичення ввели, відмовилися. Які це країни – Чехія, Польща, Литва, Латвія, Естонія – відмовились, коли спробували.

Вона нагадала, що навіть в тих країнах, де є багаторівнева пенсійна система, накопичувальні внески в приватні фонди є добровільними.

Юлія Тимошенко упевнена, що законопроєктом пропонується створити «нову годівничку» для корупціонерів, адже приватні пен­сійні фонди формуватимуться шляхом обов’язкових внесків як роботодавців, так і працюючих людей.

– Це буде означати, що дефіцит Пенсійного фонду, який сьогодні мегадефіцитний, буде ще багаторазово поглиблений. В цьому законі немає жодної гарантії збереження грошей людей, які в приватні пенсійні фонди загатять державні кошти, немає ні індексацій, нічого подібного, – наголосила Голова фракції «Батьківщина».

Вона нагадала про експеримент в Нацбанку з приватним пенсійним фондом, який відбувся кілька років тому, коли 60 тисяч людей після зміни Голови НБУ втратили свої пенсійні внески.