Вони загинули за Україну і кожного з нас.

У Зарічному відкрили Алею пам’яті загиблих воїнів-односельчан Бурдейного Ігоря Олександровича, Мацюка Володимира Володимировича, Макієвського Миколи Володимировича, Постернака Михайла Володимировича у присутності родин Героїв, учнів і педагогів місцевої школи та всіх небайдужих жителів Зарічного. До присутніх звернулась з коротким словом староста Зарічного Марія Сергіївна Лейбак:

– 8 травня, у День пам’яті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.

Цього року ми проводимо цю пам’ятну дату в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей).

Територія України  стала ареною найзапеклішого збройного протиборства. Майже кожен клаптик нашої землі був пошкоджений снарядами, перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров’ю. Тут відбувалися найжорсткіші битви війни і загинуло чи не найбільше бійців і командирів.

Для України ціна перемоги становить від 8 до 10 мільйонів людських життів та незліченні економічні втрати. На фронтах війни загинуло близько восьми тисяч жителів нашої громади.

Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні – це росія, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно вже десять років і ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності. Міць наших Збройних сил України є запорукою існування держави та збереження прав людини.

Це символічно, що в сьогоднішній день ми віддаємо шану захисникам, які, боронячи нашу Батьківщину, віддавали своє життя за її свободу  та незалежність.

Війна з рашистськими загарбниками стала важким випробуванням і трагедією для сотень тисяч українців.

На жаль, не оминула вона і нашу громаду. Сьогодні багато наших захисників крок за кроком виборюють Перемогу, але багатьох серед нас уже немає. Вони охороняють нас з небес.

Пам’ять про загиблих воїнів-односельчан Бурдейного Ігоря Олександровича, Мацюка Володимира Володимировича, Макієвського Миколу Володимировича, Постернака Михайла Володимировича завжди буде жити в наших серцях. Адже Герої живі допоки жива пам’ять про н6их.

Це місце має бути символічним. Воно щодня має нагадувати нам всім про подвиг наших Героїв, прог те, якою ціною дається нам наша свобода, про те, яку ціну платять воїни там, на лінії фронту,  за наші мирні ранки та спокійні ночі.

Їхній подвиг, сміливість та самовідданість заслуговують на те, щоб їх імена, обличчя знав кожен житель громади і люди, які до нас приїжджають. Молитвою, добрим словом, згадаймо воїнів-односельчан, які боролися і віддали життя за долю України і наше майбутнє.

Господь відкрив перед ними двері раю, бо пішли вони на небо нескореними… Світла їм пам‘ять.

Ми с хиляємо голови перед родинами загиблих. Щира вдячність батькам за Героїв! Ми ніколи їх не забудемо!

І хочемо лише одного – щоб наша Алея пам’яті не поповнювалась, тому що це найбільший біль для кожного з нас. Ми завжди будемо пам’ятати про тих, хто віддав своє життя за свободу та незалежність нашої країни.

І нехай кожен, хто буде проходити і проїжджати тут, дивиться в очі загиблим нашим Героям і пам’ятає, якою ціною…

Вічна пам’ять воїнам! Слава Україні! Слава українським захисникам!

Щиро вдячна всім людям, хто своєю працею, послугами, коштами долучився до створення й облаштування Алеї пам’яті в нашому рідному Зарічному.

Перед присутніми односельчанами від імені Тульчинського міського голови, депутатського корпусу, виконавчого комітету також виступив керівник виконавчого комітету Тульчинської міської ради Геннадій Приймак.

Фото Олени Козир