У ГУ ПФУ у Вінницькій області триває процедура перерахунку пенсій військових пенсіонерів відповідно до постанови уряду №103 від 21.02.2018 “Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб”. Обласне управління підготувало списки на понад 21000 військових пенсіонерів, з них близько 11 тис. до Міністерства оборони України, а 7,4 тис. – до Міністерства внутрішніх справ.

– Для забезпечення перерахунків пенсій силовиків до обласного ПФУ надійшло 3300 довідок із міністерств із зазначенням їхнього грошового забезпечення, посади, окладу, військового звання, надбавки за вислугу років, – повідомила Олена Корчака, начальник ГУ ПФУ у Вінницькій області. – Вже з 20 березня військовикам розпочаті перші пенсійні доплати. Доплата — це різниця між тим, що пенсіонери вже отримали з 1.01.18 року і тим, що вони мають отримати згідно перерахунку.

Таку доплату вже зроблено 821 особі на суму 4,5 млн. грн. Цифри кожного дня змінюються, доплату отримають всі 3300 військових пенсіонерів, на яких ми отримали довідки. Процес триває, ми очікуємо довідок від Міноборони і МВС на всіх пенсіонерів-силовиків Вінниччини, тобто, на 21 тис. осіб.

“Наступний етап перерахунку пенсій військовим буде здійснений з 1 січня 2019 року. За прогнозами в середньому пенсії військових пенсіонерів зростуть в 2 – 2,5 рази в залежності від категорії, строку служби, звання тощо”, – прокоментував віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Для решти пенсіонерів пенсія буде така ж, яка була після осучаснення з 1 жовтня 2017 року. Нового осучаснення та індексації у 2018-му не передбачено, в бюджет вони не були закладені, невеликі зміни можливі лише після 1 грудня 2018-го, коли зросте прожитковий мінімум для непрацездатних до 1497 грн. Є новвоведення — відтепер працюючим пенсіонерам не треба звертатись до органів ПФУ з проханням перерахувати виплати через 2 роки. Це буде здійснюватись автоматично.