Цьогоріч жителі Вінниці вкотре об’єдналися, аби причепурити після зими свої сквери, парки, лісопосадки, береги малих річок, спортивні, дитячі та відпочинкові майданчики. Задля цього, щойно потепліло, активно долучалися до толок. А їх провели близько півтори сотні. Участь у наведенні ладу взяли більше 2,5 тисячі людей.

Як розповіли в Асоціації самоорганізації населення Вінниці, лише у приватному секторі міста спільними зусиллями прибрали майже 130 місць загального користування. До наведення ладу традиційно долучилися працівники «Муніципальної варти», департаментів міської ради та обласної військової адміністрації, студентська молодь, члени квартальних комітетів та представники Асоціації, усі небайдужі містяни.

«Головна мета таких заходів залишається незмінною — це поліпшення санітарного стану територій, створення сприятливих умов для дозвілля людей, — зазначила голова Асоціації Наталія Панчук. — Спільне наведення ладу на територіях має іще один важливий ефект — виховує дбайливе ставлення до природи. Невипадково до таких акцій ми активно залучаємо молодь».

Для учасників толок Асоціація забезпечила необхідним інвентарем: рукавичками та сміттєвими пакетами. А вивозом зібраного непотребу, як зазвичай, опікувалось комунальне підприємство КУП «ЕкоВін».

Разом ми сила! Генеральне прибирання на території квартального комітету «Хутір Шевченка»

«Пластикові пляшки, папірці, бите скло, консервні бляшанки… Такий «урожай» нам довелося зібрати на узліссі. Дуже неприємно, що є ще люди, які цінують лише власний комфорт, а до природи їм байдуже, — розповіла Катерина, студентка, учасниця акції у мікрорайоні Корея. — Але я і мої друзі не хочемо, щоб ця чудова оаза перетворилася на смітник, тому й долучилися до генерального весняного прибирання. Сьогодні, коли вся країна у війні, дуже важливо об’єднуватись і робити такі справи разом. Адже жодні комунальні служби не спроможні забезпечити комфорт у місті без нашої допомоги і нашого прагнення підтримувати чистоту та порядок».

Всього під час двомісячника благоустрою учасники толок зібрали у приватному секторі 1140 мішків непотребу, а це на третину менше, ніж було торік. В Асоціації кажуть, що таку тенденцію спостерігають вже не перший рік і пов’язують її зі зростанням рівня свідомості людей, коли насправді чисто не там, де метуть, а там, де не смітять.

«Все більше вінничан усвідомлює, що про загальний рівень їхньої культури свідчить не лише охайність власного обійстя, а й те, що за межами паркану. Саме за цим критерієм роблять висновки і ті, хто живе у місті, і ті, хто приїздить до нас, — каже Наталія Панчук. — Дякую усім, хто долучився до благоустрою, зробили та продовжують робити свій внесок у збереження краєвидів нашої громади!»

Учасники толоки на території квартального комітету «Корея»

Загалом у березні квітні у приватному секторі Вінниці провели 93 толоки. З них 9 — разом зі студентами, учнями та курсантами місцевих училищ. Понад 80 — силами квартальних комітетів та жителів. Наймасовіші акції відбулись зокрема на територіях квартальних комітетів «Корея», «Тяжилів», «Хутір Шевченка», «Соняшник».

«Завдяки кожному учаснику акції ми залишаємо за собою чисте й красиве місто, в якому приємно жити та працювати. Дякуємо вам за вашу підтримку та активну участь. Разом ми сила!» — зазначили у «Муніципальній варті».

Сергій БОЙЧУК