– Цьогоріч на третьому Пироговському пікніку у нас побували посол Франції в Україні, представники міст-побратимів Карлсруе з Німеччини та Нансі з Франції, – розповів Олександр Турський, керівник музею-садиби Миколи Пирогова. – Цей захід ми присвятили конкретній темі — реабілітації та відновленню наших бійців, поранених на війні.

11 травня організатори зібрали унікальну виставку продукції двох протезних заводів Вінниці — до речі, вони вважаються одними з кращих в Україні! – які використовують комплектуючі з Японії, США, Німеччини. Протезно-ортопедичні вироби бійці можуть отримати безкоштовно. Три обласні лікарні Вінниччини – ім. Ющенка, ім. Пирогова і радіаційний центр захисту — демонстрували роботу найбільших реабілітаційніх відділень для ветеранів війни.

Боєць Володимир Томілович з 15-ї бригади втратив ноги у боях за Вербове.

-Зараз відновлююсь у лікарні ім. Ющенка, мене підтримує і дуже допомагає дружина Наташа, – поділився Володимир Томілович. – Після протезування, сподіваюсь, буду крокувати нормально.

“Центр медичної реабілітації та спортивної медицини” показав останні світові досягнення у цій галузі.

-Попри всі виклики сьогодення — Пироговський пікнік розивається! – наголосив Олександр Вешелені, директор департаменту маркетингу та туризму Вінницької міськради. – Ми організували простір єднання навколо Чудесного лікаря із світовим ім’ям, який вперше провів операцію під наркозом на полі бою. Пирогов і досі надихає, приваблює, він не загубився у плині часу! А з Україною пов’язана майже половина життя Миколи Пирогова – три десятиліття з 71 прожитого року.

Дня було мало, щоб встигнути на всі заходи Пироговського пікніка!Майстер-класи з домедичної допомоги, фудкорт, виставка військово-польової хірургії… А ще  – кулінарні майстер-класи про відновлюючу їжу, творчі майстерні, арт-терапія через  живопис юних учасників гуртка з МПМ “Зоря”, популярні лекції, екскурсії, дитячі розваги, навчальні і розважальні програми…

На відкритій терасі гостей вітали Артур Константинов в ролі Миколи Пирогова і Аліна Дончевська в ролі його дружини Олександри. До речі, перед терасою цієї весни вінницькі студенти-медики посадили цілий вишневий гай — щоб садиба “Вишня” і далі цвіла і плодоносила.

– Студенти ВНАУ із шеф-кухарем Богданом Білокуром на новому швейцарському посуді готують для відвідувачів пікніка оригінальні страви – “Дикий борщ”, кашу “Зозуля”, внесену у кулінарну спадщину України у ЮНЕСКО, і галети з яблуками та вишнями разом з травяними чаями за рецептами Пирогова, – порадувала Інна Кривешко, член ГО “Подільська кухня”.

Хлопці і дівчата з аграрного добре потрудились, знайшли унікальну сільську скриню ХІХ століття, глечики, вишиті подушки в антуражі старої подільської хати… Взагалі цього дня виставки, експонати і всі заходи на Пироговському пікніку були пронизані духом ентузіазму та українського патріотизму! Це добре відчули всі його учасники!

Ірина ЗОНОВА