Учасники заходу пронесуть прапори України від стартової точки Подільського шляху Святого Якова у Вінниці до кінцевої точки всесвітньовідомого Каміно – іспанського міста Сантьяго-де-Компостела, де розташований храм з мощами апостола Якова.

Про це повідомили на сторінці паломницького шляху Camino Podolico.

Прапорів два – один подарують на кінцевій точці маршруту (на ньому зображено Вінницю як крайню східну точку Шляху), а інший (фрагмент прапора-рекордсмена з Сум, розгорнутого у 2023 році на довжині 156 метрів) передадуть назад до України, у Вінницю, звідки все й почалося. Крім цього організатори розробили «паспорт українського прапора», в якому будуть ставитись печатки про проходження на кожному з відрізків шляху.

Ініціював акцію Роман Степаненко – українець, який останні 10 років проживає у німецькому Карлсруе, містом-побратимом Вінниці. Минулого року Роман разом з дружиною пройшли 200 кілометрів португальським шляхом святого Якова, дорогою розповідаючи іншим паломникам і про українську ділянку. На початку червня вони разом з вінничанкою Наталією Кох планують пройти нову ділянку Каміно-де-Сантьяго з міста Ферроль. На території України ініціативу підхопили координатори маршруту Camino Podolico, а також голова ГО «Моя Северинівка» Владислав Підгаєць.

Особливо цінним є те, що на шляху Camino Podolico прапори несуть члени молодіжних рад, студенти та молоді громадські активісти. Зокрема 14 травня на першому відрізку з Вінниці до Гнівані прапори пронесли студенти Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського під супроводом завідувача кафедри географії цього університету Володимира Канського. У місцевому костелі святого Йосипа вони залишили на прапорах свої автографи та відмітки і передали естафету новій групі мандрівників.

Наступними точками передачі на Подільському шляху святого Якова будуть Жмеринка, Северинівка, Бар, Ялтушків, Віньківці, Маліївці, Дунаївці і Кам’янець-Подільський. А далі прапори України помандрують європейськими шляхами святого Якова.